muy nuboso
  • Màx: 25°
  • Mín: 21°
20°

Una mirada exòtica o alguna cosa més?

Durant els darrers segles, les Illes Balears han atret viatgers i estudiosos de tota casta, la majoria dels quals han transitat per les Balears i Pitiüses cercant aquells components meridionals i exòtics més atractius. El llistat de visions interessants és enorme i d'un gran interès per a conèixer els elements que n'han destacat i que en molts casos han esdevingut ja tòpics incrustats arreu.

En aquest començament del segle XXI hom constata que les Illes són objecte d'interès per a universitats prestigioses d'arreu, com ara la Hitotsubashi University. Aquesta universitat de Tòquio compta amb un col·lectiu d'investigadors centrats en estudis occidentals, entre els quals alguns hispanistes, que formen el Mediterranean Studies Group. En part representen la mirada del nord que s'inspira, en part, en les fonts i l'obra literària que crearen els viatgers il·lustrats i liberals. En aquest grup destaca l'hispanista i balearista Hirotaka Tateishi, que ha publicat estudis sobre Menorca i acaba de passar per les Pitiüses.

Aquesta mirada dels historiadors japonesos aporta alguna cosa més que l'obsessió per la imatge i la fotografia turística, entre moltes altres coses perquè contribueix a descobrir fonts documentals del país que només són localitzables amb les noves tecnologies i col·laboren a incorporar visions complementàries al punt de vista dels hispanistes europeus. He descobert Tateishi a través de Barcelona i m'he adonat de la riquesa que suposa saber que la nostra cultura i la nostra identitat també interessen des d'un punt de vista científic i empíric.

A Eivissa estant, Tateishi havia manifestat que allò que l'interessava era l'actitud de rebuig que Eivissa mantenia amb Mallorca i la superioritat que projectava en relació a Formentera, però sobretot la relació que les Illes Balears sostenen amb el Països Catalans. El seu grup de treball edita la revista Mediterranean World, en què Tateishi ha publicat, també, algun article sobre Menorca, com ara "Apuntes sobre el Diari de Maó de Joan Roca i Vinent". En aquesta Societat Japonesa d'Història d'Espanya, creada el 1979, hi figuren altres experts japonesos que escriuen adesiara sobre Mallorca, com ara Iku Hayakawa, autor de l'article "La conquista de Mallorca por Jaime I con Libre dels feyts".

El Japó és el cinquè país del món on hi ha més hispanistes, amb una producció interessant i curiosa alhora. Les aportacions d'aquests estudiosos ens poden semblar exòtiques o superficials, però no deixen de ser un esguard d'entrada simpàtic i que haurem d'incorporar als nostres inventaris, sobretot perquè ens situa en el món i en donen una visió que per ventura tampoc no coincideix exactament amb la que tenim sobre nosaltres mateixos.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.