cielo claro
  • Màx: 21.13°
  • Mín: 13.08°
21°

Llauger, “enginyer de la Transició”

La meva relació personal amb Miquel Àngel Llauger Llull ha estat conjuntural i tardana. Una relació que es movia entre l’admiració professional i científica, i la fascinació que servidor ha sentit per la seva generació. Tinguérem punts d’encontre professional perquè va ser col·laborador de la Gran Enciclopèdia de Mallorca, fa anys, i més recentment encara participà en l’obra col·lectiva sobre els Fills Il·lustres de Palma, amb una aportació extraordinària sobre el mestre Eusebi Estada.

Últimament també hem col·laborat en el volum de la Història de la Ciència de les Illes Balears, corresponent al segle XIX, en el qual ell hi ha aportat un estudi interessantíssim sobre els inicis de la professionalització de l’enginyeria a les Illes Balears. Em consider un seguidor i un admirador de la seva investigació històrica, especialment de la seva aportació sobre la modernització viària a Mallorca, durant la contempornaneïtat.

Només des d’aquest punt de vista, Miquel Àngel Llauger ja es mereix un reconeixement i un lloc entre els elegits, entre aquells que han aportat un punt de vista a una qüestió d’interès general, sobre la qual hi ha una tendència al desordre i un cert analfabetisme cívic. Però, indubtablement, allò que més m’ha interessat de Miquel Àngel Llauger ha estat la seva trajectòria personal, el lideratge que ha exercit des de la seva joventut en col·lectius confessionals, educatius o polítics.

Essent estudiant d’enginyeria a Madrid s’integrà a la Joventut Universitària Masculina d’Acció Catòlica, organització en la qual assumí responsabilitats, com a membre de la Comissió Nacional Permanent. A Madrid estant entrà en contacte amb els grups cristians més fronterers i crítics, però aquella experiència a penes no tingué continuïtat a Mallorca, en el si d’una Acció Catòlica sense personalitat i sense quadres amb capacitat per generar alternatives al model de societat franquista i nacionalcatòlica.

No obstant això, pel que he tingut ocasió de constatar, va ser, sobretot, un home inquiet que cercà espais de sociabilitat cristiana nous, en sintonia amb altres mallorquins de fusta de roure, com ara Climent Garau, Salvador Salas i d’altres, que no s’han significat precisament per un cristianisme pietista ni clerical, sinó que més aviat s’han caracteritzat per haver liderat la veu dels sectors professionals i crítics en el si d’una Església que donava els primers símptomes de decadència social i moral.

Llauger i la seva generació no ho tingueren ni personalment, ni cívicament, ni políticament fàcil, però contribuïren sortosament, probablement sense adonar-se’n en excés, que amb la seva lluita i el seu compromís a transformar el règim franquista i l’Església des de l’interior. Miquel Àngel, et recordarem i assumim el repte de recuperar i dignificar la memòria de la vostra generació, sobretot tots aquells que individualment i col·lectivament fóreu en la pràctica els "enginyers" de la Transició.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Miquel Àngel Llauger Rosselló, fa mes de 15 anys
Moltes gràcies Pere, i moltes gràcies també Miquel, una abraçada, m.a.
Valoració:1menosmas
Per fogater, fa mes de 15 anys
Molt bé! No tenc paraules per expressar tot el reconeixement que mereixen aquesta generació de persones que sapigueren anar endavant en els temps més difícils del país.
Valoració:1menosmas
Per miquel Monroig, fa mes de 15 anys
Totalment d'acord ,Pere amb el testimoni sobre Miquel A.Llauger.
Estava a punt d'escriure una cartaal Director fent una ressenya de la seva aportació a l'esglèsia de Mallorca i tú m'has pres la paraula.
Sols voldria afegir el meu agraïment personal al seu testimoni creient i a la seva presència activa dins l'esglèsia mallorquina... ( Crec que faran una bona xerradeta amb D.Teodor, eren grans amics.)
Voldria tenir un record especial per la seva esposa que junt amb en Miquel A. m'animaren a moments difícils per devers el Port d'Alcúdia...I nom'oblid dels seus fills i filles que vaig veure crèixer: estau d'enhorabona per haver gaudit d'aquest pare; cuidau bé la vostra mare.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente