nubes dispersas
  • Màx: 17.43°
  • Mín: 8.69°
16°

Portugal i Cristòfor Colom (1841)

Publicava Angel de Saavedra, duc de Rivas (Còrdova, 1791-Madrid, 1865), els seus romanços històrics, un dels quals dedicat al descobridor d’Amèrica... "A mitja llegua de Palos,/ sobre mansa muntanyeta,/ que tot dominant els mars,/ tota de pins vestida,/ de la Ràbida el convent, / franciscans que el fundaren,/ destaca desert, tot sol,/ ja fet malbé i en runes;/ no sé per la força del temps,/ essent obra molt antiga,/ sin per la mà infamant,/ de revoltes i cobdícies,/que la nació envileix,/ i el poble desmoralitza,/ per abatre els seus blasons,/ i robar-li ses doctrines." L’escenari. El monestir de la Ràbida. Primera pregunta: per què un convent? Perquè hi allotjaven de franc el viatger desventurat.

Segona: per què un convent franciscà? Perquè era un orde religiós amb el qual estava familiaritzat Colom. No sabeu que els descendents dels jueus portuguesos que havien repoblat el call mallorquí tenien accés a les aules de llató del nostre convent de Sant Francesc, on encara hi ha una capella a ells dedicada?
Seguim amb el poema: "I en l’oblidat monestir,/ davant sa portada mateixa,/ dins la clastra davantera,/ lloc d’admirable vista,/ un ferms mató de mar,/ mentre que solemne missa,/ ben all dins es cantava,/ i escàs públic la seguia,/ que tres i mig segles ja fa/ per a glòria de Castella,/ aparegué un estranger/ de presència estranya i digna." Sí. Era Cristòfor Colom acompanyat del seu fill. Fàcilment identificat com a fill de Sant Francesc, puix que Fra Pérez havia estat destinat a Mallorca, és ben rebut per aquest i els altres frares.

Tan ben rebut que li faciliten camins oficials i es fan càrrec del seu fill. Venia de Portugal. Per què havia preferit primer Portugal a Espanya per tal d’exposar a un monarca els seus projectes? Doncs perquè Portugal tamb li era familiar. No reconeix, per ventura, Menéndez Pidal que dins el llenguatge colombí hi ha un gran nombre de castellanismes i portuguesismes? I no reconeix Salvador de Madariaga que abunden en els escrits de Colom tota casta d’indicis que determinen el seu origen jueu? Idò tornem a la generalització d’un Colom mallorquí i desterrem els ofegadors localismes. Què ens importa si era de Ciutat, Sóller, Felanitx o Eivissa? Aquí el que importa és que fos balear. I dic això perquè aquesta teoria de Colom fill del Príncep de Viana és quelcom que no es pot sostenir sobre cap document fiable. Si dins la tomba del príncep hi havia restes de tres cadàvers diferents. Voleu dir que cap dels tres era ell? La manca d’espai m’impedeix seguir.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.