nubes dispersas
  • Màx: 11.7°
  • Mín: 7.77°
11°

Volem ser espanyols

Ara que les identitats nacionals es construeixen a cops de pilota, en qualsevol de les seves múltiples variants –alguna cosa hem avançat ja a Europa, on per a aquestes tasques érem força aficionats als cops de creu o als exèrcits, dues modalitats íntimament relacionades–, les opinions dels esportistes constitueixen una mena d’oracles postmoderns, i en això que ens ocupa per aquestes contrades gairebé totes coincideixen.

"La majoria dels catalans volem ser espanyols", diu Pau Gasol sobre els seus paisans, "petita cultura" –també ho diu així– mediterrània. L’opinió del jugador dels Lakers i de la selecció (espanyola) de bàsquet –recollida en la web de l’equip de la Conferència Oest de la lliga professional americana– no ve de nou: les seves declaracions sempre han seguit aquesta línia i, a més, el parer del de Sant Boi es deu acostar força a la realitat.

Tot i que és difícil recollir dades objectives sobre la qüestió (impossible obtenir-ne de vinculants), vegeu el merder que es muntà quan l’actual lehendakari en va mostrar la predisposició, i Euskadi no és Catalunya... Així que, si Gasol –que es fica en un jardinet sobre sentiments nacionals a instàncies del seu entrevistador, un tal Mike Trudell, que l’interroga sobre la desafecció, que diria Maragall, dels catalans respecte d’Espanya– s’hagués volgut acostar encara més a la realitat del seu país –vull dir, de la regió que el va veure néixer– potser hauria d’haver dit que "els catalans només podem voler ser espanyols".

I s’hauria estalviat introduir els conceptes de "majories" i "minories", que prenen matisos diferents a banda i banda de l’Atlàntic. El cert és que, si parlam d’esports de seguiment massiu, Catalunya no té avui cap referent que digui el contrari que Gasol. Potser temen perdre oportunitats internacionals –en el sentit olímpic del terme–, o tal vegada l’aler pivot té raó, i la minoria, a més, es dedica poc més a debatre als bars –una bona manera de fer país– que a l’esport de competició.

Si en lloc de néixer a la vora del Llobregat Gasol hagués vengut al món al costat de Santa Eulàlia o a la riba del Coanegra, aquestes declaracions –que ja han tengut un ressò discret tant als mitjans espanyols com als catalans– haurien passat ben desapercebudes. Per ventura ni tan sols a l’entrevistador se li hauria ocorregut plantejar-li la qüestió. Com si hagués nascut a Conca, o a Albacete... I la llengua? "Un atavisme exòtic. Familiar i minoritari".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per Vicens, fa mes de 15 anys
lo que aquests esportistes puguin rebre de les federacions espanyoles no arriba al 0,0001% de tot lo que guanyen...i si son idolatrats té més a veure amb els valors (o la seva manca) de la societat actual que tracta als esportistes com herois que al fet que siguin "xulitos" o no.
Valoració:2menosmas
Per En xim, fa mes de 15 anys
Nació catalana ... i un bè negre. Esteim perdent lo nostro a favor dels del principat
Valoració:1menosmas
Per March, fa mes de 15 anys
Escriu en català,com a mínim una mica de seny. I si no, cap a ca teva!!! a las espanyas!!!! Go HOME...
I per jo, en Nadal i companyia, em foten ràbia i fàstic, i el manacorí te un gran historial a la seva família de senyorets de pertànyer a una classe alta i espanyola..... Però si en nadalet va firmar un manifest en favor de lallengua castellana!!!! ....Que es perdi per Madrid i no torni.
Valoració:3menosmas
Per AJ, fa mes de 15 anys
para los radicales independentistas: seguid soñando q es gratis...
Valoració:-11menosmas
Per tip, fa mes de 15 anys
Les opinions d'aquests esportistes seran seves, però hem de tenir en compte que estan molt condicionades econòmicament. Cobren per representar Espanya, a posta no és estrany que diguin certes coses que no els caldria dir si puguessin representar Catalunya.
Valoració:-2menosmas
Per Vicens, fa mes de 15 anys
A lo millor no es pensen que son superiors. Fan sa seva feina ben feta i punt. I els hi va molt be! Jo al manco no me sent inferior. Ses seves opinions son seves i punt.
Valoració:1menosmas
Per Esclatasang, fa mes de 15 anys
Pau Gasol, Rafael Nadal i d'altres esportistes fatxendes no són més que espanyolistes anti-catalans pijos, nins de "mama" que es pensen que per haver estat bons en un esport ja són superiors a la resta dels mortals. Que s'en vagin a viure a Madrid i no tornin.
Valoració:3menosmas
Per tip, fa mes de 15 anys
Sankara, no voldràs comparar la cohesió d'un poble europeu que no arriba a quinze milions de persones amb la d'imperis intercontinentals d'un parell -mallorquí- de centenars de milions de persones, o sí? Amèrica serà un bon exemple per als americans, però aquí estam parlant d'autodeterminació, no d'al·lodeterminació. Comprendràs que el que pensin els mexicans... en fi, va seu. No t'embullis amb això dels cognoms, que en dir catalans no parlam dels llinatges ni de la sang que hem heretat, sinó de la llengua i la cultura -la nació- que llegarem al futur. Jo no tenc ni un sol argument per negar la teva catalanitat, i la llista dels teus cognoms, siguin els que siguin i d'on siguin, no me n'afegiria cap.
Valoració:2menosmas
Per Despertaferro, fa mes de 15 anys
A veure si ens aclarim. Tenim molt més punts de contacte amb la cultura i la llengua catalana que amb Castella. La celebre i coneguda "Unitat de España", sempre s'ha fet per les armes, vulnerant el que havia decidit el poble.

Quina de tonteries que diuen alguns/es. No sabia que el matrimoni d'Isabel de Castella i Ferran d'Aragó (regne del qual, com és sabut, Catalunya formava tanta part com les Illes) s'hagués fet "per les armes". I sí, és veritat que l'unitat d'Espanya va completar-se amb la conquesta de Granada. Però és que els moros no ens la donaven de bon grat, Granada. Va haver-se de conquerir.La resta és xerrameca barata.

I quant a la pretesa "identitat mallorquina", de no ser per lo Rei En Jaume, encara fóreu resant en direcció a La Meca cinc cops al dia i menjant couscous els uns i essent circumcidats i menjant àzims els altres. Que de xuetes, a ses Illes, n'hi ha uns quants...

Finalment, estic d'acord amb el que diu en Gasol. Que no és més que reconèixer una cosa evident. És clar que els quatribarrats sempre ho "posaran en dubte"...
Valoració:3menosmas
Per VOLEM ES DOBLERS!!!!, fa mes de 15 anys
NO POTS VOLER SER UNA COSA QUE JA ETS, PER TANT EL QUE ESTÀ DIENT EN GASOL ÉS QUE NO SOM ESPANYOLS, TOT I QUE A ELL LI AGRADARIA SER-HO. QUAN UN CATALÀ SIGUI O PUGUI SER PRESIDENT DEL GOVERN D'ESPANYA ME COMENÇARÉ A PREOCUPAR, A LES HORES VOLDRÀ DIR PROBABLEMENT QUE SI SOM ESPANYOLS.
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente