algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 16°
15°

La no reconciliació

En un percentatge rellevant de la ciutadania espanyola es reprodueix com un valor, encara, la victòria per la via militar. En realitat és una manera de manifestar la convicció en la desfeta de l’enemic, entesa aquesta derrota en la línia successòria de la victòria total i definitiva que la propaganda exhibia el 1938.

Negrín proposà, l’1 de maig de 1938, un programa de reconciliació que preveia l’amnistia per a tots els espanyols que estaven disposats a cooperar en la reconstrucció de l’Estat. Tanmateix, davant la demanda de reconciliació i d’iniciar un procés de pau, allò que augmentà va ser la intolerància i la ritualització de la humiliació. Diríem que, fins i tot, es construí una teologia de la no reconciliació.

Una ortopraxis que tenia el paradigma en l’exaltació de la simbologia religiosa més tradicional. En aquest sentit s’actualitzaren unes cobles dedicades a la mare de Déu del Pilar: "La Virgen del Pilar dice que no quiere ser francesa –ni checoslovaca, ni rusa, ni partidaria de la mediación, sino capitana de la tropa española que lleva a punta de espada i de verso al pueblo entero de España". D’aquell fanatisme fonamentat en el conflicte i la no mediació, n’estam pagant encara els interessos.

El capital invertit per l’Església, associada als poders més radicals i feixistes, se n’ha conservat una hipoteca a cent anys, com aquelles que pagaran els néts per la manca de previsió i de seny dels avis, a partir de les pròximes dècades. Bona part del debat, però sobretot gran part de les ferides que encara supuren, és una conseqüència d’aquell exponent eclesiàstic i civil dels trenta, curt de mires.

La cultura del càstig, la moral convencional tradicional i la incapacitat de treballar acords i pactes sòlids han condicionat la nostra història i continuen subordinant el futur de generacions que no van fer la guerra. Supeditació que s’actualitza en el debat sobre la memòria històrica i davant possibles acords polítics per la via pacífica. Són massa els ciutadans espanyols que fan seves, avui, les paraules de Giménez Caballero: "La mirada fija de nuestros muertos …. llamando traidores, canallas y cobardes a los que hablan de mediación y no de victoria".

Una expressió de 1938 que podria ser del 2008, perquè setenta anys després es mantenen essencialment les fòbies, les diferències, les hostilitats i els rencors sacralitzats o rituralitzats amb sang innocent. Amb la justícia, tanmateix, com afirmava Vidal i Barraquer, es pot aconseguir molt més que amb la victòria completa de les armes. Perquè aquestes deixen els esperits humiliats i poc disposats al perdó i l’oblit.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tòfol, fa mes de 15 anys
En Toni "foraster", te barra de ser En Fungairiño, que només mirava documentals de la BBC....
Valoració:1menosmas
Per Toni, fa mes de 15 anys
MIre Toni, por suerte vivimos en un pais con libertad de expresion y no en una dictadura y aqui no se tiene q callar nadie.Por otro lado, por supuesto q Franco fue un dictador repulsivo y asesinó a mucha gente, poca gente en este pais hace apologia de Franco, pero no olvide q del otro lado se cometieron muchos crimenes (eso lo aprendi en un gran documental de la BBC q le recomiendo ver) y tambien mas de uno tiene familiares q simplemente fueron fusilados sin mas (civiles), por lo cual Sr. Toni, gran maestro y poseedor de la verdad absoluta, un humilda consejo, deje de rebozarse en su dolor, superelo, tire adelante y empiece a mejorar su mundo cada dia con las pequeñas cosas no con las grandes ideas (si quiere vivir en la realidad, claro).
Valoració:0menosmas
Per Toni, fa mes de 15 anys
Penso que la seva realitat no es la meva, compartim nom, pero no ideas. Ses ferides es superan quan es tanquen i les de la guerra civil encare fan mal perque no s'han tencat, gracies a gent com vosté que viuen d'esquena al sofriment, l'horror i l'injusticia que patiren els que moriren masacrats per Franco i els seus per pensar diferent i voler viura amb el cap ben alt, com ho fan els homes lliures. Els alemans no intenten justificar el nazisme, mes be fan el que poden per axugar les llagrimes que tot aquell desgavell vfa portar de sofriment i mort, per aixo el mon ha callat perque el nazisme va desapareixa d'el estat i la societat de la postgerra. Que trova, que aquí va passar el mateix? Ido calli, per favor, paraules com les seves ofenen mes qu'altra cosa al recort, i no diguem als familiars, d'els que encara romanen com cans acaramullats baix terra als llocs a on els afusellaren fa 70 anys. S'imagina que diria el mon si a Alemania exisitisin monuments als nazis, estatues de Hitler i carrers amb els noms de boxins i soldats del govern d'Adolf Hitler per honorar-los? Impensable, veritat? Ido ho reflexioni i, per favor, tengui un poc de consideracio si no es capaç de tenir la llengua dintra de la boca quan cal.
Valoració:13menosmas
Per Toni, fa mes de 15 anys
¿Porque esta usted hablando de algo q sucedio hace 70 años?
¿De verdad nos quiere hacer creer que la guerra civil a dia de hoy es una preocupacion del hombre de la calle y q hay heridas q supuran?
¿estan los alemanes intentando justificar su pasado nazi? ¿el resto de europa se lo sigue hechando en cara? Es absurdo, los seudointelectuales como siempre viviendo de espaldas a la realidad.
Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente