Olimpíades amb tensió i repressió

Les democràcies han de tenir present que la Xina no és un model ni polític, ni econòmic, ni tampoc social

TW
0

Demà s’inauguren unes de les olimpíades més tenses de les darreres dècades. La nova Xina, oberta de bat a bat a l’economia de mercat però mantenint una superestructura política basada en la manca de llibertats i en la repressió dels dissidents, vol presentar una imatge de modernitat al món. Ho fa mitjançant un desplegament policial i militar sense precedents i sota el risc que es puguin produir actes de violència o protestes.

Es tracta d’un estat que castiga duríssimament els que protesten. El món no ha oblidat que alguns dels que es manifestaren a la plaça de Tiananmen ara fa prop de dues dècades foren afusellats per l’Exèrcit. Per altra banda, l’acceleradíssim procés de desenvolupament econòmic fa que Pequín sigui avui una ciutat contaminada, exactament el contrapunt de cap on ha d’anar el planeta en aquest segle XXI.

Tant de bo que els Jocs siguin un èxit esportiu, però les societats democràtiques, partint de l’esperit de l’olimpisme, no han d’oblidar que la Xina no és ara un model ni polític, ni econòmic, ni social.