cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 9.97°
12°

Benvinguts al paradís (rus)

Benvinguts al paradís del capitalisme: Rússia, capital Moscou, ara com ara la nació més capitalista del món, on hi ha més milionaris i megamilionaris, on l'estat intervé menys en l'economia (i sovint per donar una mà als esmentats milionaris) i on els diners es mouen amb més llibertat i menys traves. Si Marx aixecàs el cap (si els nostres padrins aixecassin el cap –deia Jaume Perich– i veiessin com van les dones pel carrer... no hi hauria qui el tornàs a acotar!: però aquesta és una altra història).

Si Marx aixecàs el cap, veuria com a la pàtria del proletariat mundial el pes del sector públic en el PIB ha descendit per davall del 30%, i que hi continua el descens, i que només Singapur és més avall. I hi veuria com el 10% dels ciutadans controlen el 90% dels diners, i més Rolls-Royces i més Bugattis que enlloc, i si esperàs un poc veuria el nou iot d’Abramòvitx (dos-cents metres d’eslora), i la munió d’helicòpters, de minisubmarins i de macrosubmarins i d’avions que constitueixen el parc mòbil dels esmentats milionaris.

L’economia russa funciona: fa més d’una dècada que creix per damunt del 6%, l’estat té un superàvit de milers de milions de dòlars (els rubles mai no donaren superàvit), procedent en un 30% dels gairebé 9 milions de barrils de petroli que treuen cada dia, un petroli que puja i puja i que confirma que l’estratègia de dissolució de l’estat soviètic va ser modèlica... segons l’economia capitalista: primer es varen traure de damunt les moltes empreses que erene improductives, i quan la gent s’havia arruïnat amb els bons, que no valien res, varen traure a la venda les interessants, que han quedat en mans dels milionaris del petroli, el gas, els minerals, l’energia i les comunicacions.

El resultat és que a l'estat més purament capitalista del món el 60% de la població viu en la pobresa, el 70% dels pobles estan incomunicats i ningú (o gairebé, excepte els esmentats milionaris) no té diners per comprar les terres que l’estat ha començat a privatitzar. Si vostè és un milionari i ja no confia en els poders benèfics de la legislació andorrana, o de Gibraltar, Rússia és un bon lloc per instal·lar-s’hi: té un impost sobre la renda amb un tipus únic del 13%, una xifra del tot ultracapitalista.

I això mentre als Estats Units (antigament l’estat que era més capitalista del món) el pes del sector públic en l’economia no deixa de créixer (sobretot en sectors com l’armament i la defensa, les presons i les despeses associades a l’intervencionisme moral de l’administració Bush, però això són detallets), a un ritme que, si continua així, convertirà aquell gran país en un règim comunista. Si Marx (o Tocqueville) aixecassin el cap... •

Escriptor

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.