La ideologia de la Lliga Nord
El terme que defineix millor la poderosa Lliga Nord d'Umberto Bossi és federalisme. I aquesta paraula, curiosament, tant a Itàlia com a Espanya o, encara més a França, ens remet a una reacció, a una subversió, amb una certa reminiscència anarquitzant, contra els moderns estats nació ferotgement unitaris dels segles XIX i XX. La Lliga Nord, en concret, expressa un contundent rebuig contra un segle de centralisme italià, de creixement de la burocràcia romana, d'inútils subsidis a un sud sempre endarrerit. Va sorgir a Milà el 1991 com una federació de diversos partits de caràcter regional que s'havien anat desenvolupant en el nord i en el centre d'Itàlia durant els anys setanta i vuitanta. Encara que, com veurem, també té un component regionalista/nacionalista de caràcter identitari, es diferencia de bona part dels moviments nacionalistes de les nacions sense estat d'Europa en el seu objectiu primordial, transformar Itàlia en un autèntic estat federal. Aquest federalisme posa un gran èmfasi en la qüestió fiscal i en la necessitat que el nord no continuï aportant molt més del que rep a les arques de la República Italiana, un tema ben conegut a les Illes Balears. De totes maneres, aquesta voluntat de federalitzar Itàlia, un estat que no es va unificar fins al 1861 i que presenta enormes diversitats regionals, ha fet que la Lliga pogués dialogar amb alguns corrents polítics del centre i el sud d'Itàlia. De fet, sempre hi ha hagut algunes figures del sud entre els diputats elegits al si de la Lliga, entre els quals es destaca Angela Maraventano, tinent de batle de l'illa (i municipi) de Lampedusa, al sud de Sicília. Aquesta participació de meridionals en les files del partit d'Umberto Bossi, per cert, no té paral·lelismes en els moviments nacionalistes del País Basc o de Catalunya.
També a Opinió
- Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per la Llibertat i la República
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Tot a punt per a la Diada per la Llengua més reivindicativa: «No es pot agredir impunement la llengua, el territori i la memòria d’un poble»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.