algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
28°

A l'abril el blat puja com un fil

Amb el diumenge de l'Àngel s'acaba el cicle de Pasqua i els pancaritats. El temps continua insegur i els almanacs populars diuen que l'hivern és immadur. La lluna es troba en el minvant i fins diumenge que ve, dia 6, a les 5 hores i 55 minuts del matí no farà al girant a la lluna nova. S'esperen moltes variacions meteorològiques. Ja hem entrat en la dinàmica primaveral de temps rarenc, sempre tan difícil de preveure. Ho diu el refrany: l'hivern no ha acabat fins que l'abril no ha passat. Tot apunta a un mes d'abril molt mogut. Les temperatures seran inferiors a les normals amb qualque tempesta d'afegitó. Convé recordar que si trona d'abril, ve bon estiu. N'haurem de seguir parlant, perquè queden moltes beates per confessar.

SIGNES ACTUALITZATS. Potser encara serem a temps a veure qualque gelada, que seria molt dolenta pels cultius. El mes d'abril demostra que la naturalesa i el camp adquireixen un paper protagonista. Moltes de les festes que cauen durant els mesos de primavera hi tenen a veure. Els pancaritats són una senya d'alegria, signes actualitzats dels ritus tradicionals que es celebraven per afavorir la germinació de les llavors del blat, xeixa, ordi, civada, etc., per tal d'aconseguir un any de bona collita. Les romeries que encara es conserven, convertides en festes de reconeguda popularitat, són una demostració clara del cicle vital de la natura. Enguany amb les precipitacions que s'han registrat la collita pareix estar més que assegurada.

PANCARITATS A FORA PORTA I PER FORAVILA. El nom dels pancaritats d'avui és d'una procedència molt antiga. A Porreres es feia un repartiment de pa als pobres que compareixien a les cases riques del poble en motiu de les celebracions de Pasqua. A Ciutat, en canvi, eren els antics jurats de Mallorca que l'entregaven, cada any, el diumenge de l'Àngel. La benedicció d'aquest pa es feia a l'esglesieta del Temple. A Menorca en aquest temps també se'n feien, igual que a la major part de Mallorca, on se'n fan i se'n faran. El costum ha esdevingut en bauxa. A foravila, dalt un turó, a qualque casa de camp o a la vorera de mar. S'hi duen panades i rubiols i altres queviures. Mossèn Alcover a les seves contarelles deia, precisament, que «allà s'ho enfloquen, rient i folgant; i això se diu es pancaritat».

SI L'EMPELT ÉS DE CORONA EN ABRIL TAMBÉ SE DÓNA. Divendres que ve, dia 4, és Sant Benet de Palerm. El temps que fa aquest dia és el que farà durant quaranta dies seguits. Això diuen. El paisatge anirà canviant per moments. Amb la lluna nova podrem fer empelts de corona que a l'abril solen donar bon resultat. Vendran dies adequats per empeltar tota casta d'arbres que no tiren la fulla, com els garrovers, oliveres, alzines, nísperos, llimoneres i tarongers. Bon temps també per embotellar el vi novell. Durant la setmana podríeu aprofitar per fer un planter de moniato, sembrar una parada de julivert i una de pastanagó. Se sembren tapareres i s'empelten ametlers i magraners. I el darrer refrany renouer: abril que trona, collita bona.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.