En direcció prohibida
Aborígens, australians, convictes
Potser la notícia ens ha passat per alt perquè tots hem estat les tres o quatre darreres setmanes rabiosament enfangats en la cosa aquesta de la precampanya i de la campanya per a les eleccions generals espanyoles que, per fi, se celebren avui -toquem fusta i creuem els dits perquè la justícia resisteixi dignament els embats de l'estadística. Però que el govern d'Austràlia hagi mostrat contrició pública oficial per la manera tan salvatge i cruel com d'ençà de la colonització els australians blancs occidentals han tractat la població aborigen del país bé mereix unes quantes reflexions. O així m'ho sembla.
Fa temps que se sap que el maltractament, sistemàtic i institucional, de la població aborigen d'Austràlia és una de les atrocitats més innominables de la història recent d'Occident, sobretot perquè és un maltractament que assolí el seu punt àlgid en ple segle XX, quan Austràlia ja era un país -almenys en teoria- perfectament modern i del tot assentat en el territori, això és, quan els ciutadans australians ja no havien de patir gens per si perdien o guanyaven la disputa contra els indígenes del país que ara ells també ocupaven. En ple segle XX, ja era ben evident que els australians descendents de britànics tenien la batalla guanyada, que la colonització en efecte havia reeixit, que els aborígens nus i negres que de tant en tant es topaven i amb qui havien de coexistir no representaven cap tipus d'amenaça. Austràlia va aconseguir la independència de l'Imperi Britànic l'any 1901 i a partir d'aleshores va ser lliure de construir el propi futur com volgués.
Així i tot, els australians de la primera meitat del segle XX, que eren una gent perfectament civilitzada, res a veure amb els convictes que per condemna els precediren durant les primeres dècades de la colonització, no es volgueren conformar amb compartir aquell immens territori amb les tribus que hi havien trobat, que habitaven aquelles terres des de feia més de quaranta mil anys. Res de compartir, digueren. I proclamaren: tot això ara és nostre, perquè nosaltres som blancs i cristians i civilitzats i superiors, mentre que, en canvi, vosaltres només sou púrria, postanimals encara per domesticar, el que sobrà a Déu després de crear el món. I així és com els australians volgueren construir el seu país: destruint tot allò i tots aquells que no se'ls assemblaven, assimilant-los, per dir-ho en llenguatge colonial ensucrat però pervers.
La gran operació assimiladora del govern australià, regit per un sistema de democràcia liberal des del seu origen postcolonial, va consistir a prendre, sovint per la força, els nins petits de les famílies indígenes i sotmetre'ls a un procés educatiu (l'adjectiu té un fons molt negre) que els desaborigenitzés, que els convertís en australians més o menys presentables, és a dir, que parlessin anglès, que se sotmetessin als dictats morals cristians, que creguessin en Déu i que adoptessin els costums tan civilitzats que aquells que els havien segrestat practicaven. Aquesta operació de desaborigenització total, la varen sofrir unes quantes desenes de milers de criatures i no costa gaire imaginar el que aquesta xifra suposa en termes de famílies trencades, de comunitats commocionades, de trauma antropològic, de desfeta col·lectiva emocional i moral.
Aquesta operació, dirigida des de les administracions, va durar fins a la dècada dels 70. Els nins que hi estigueren implicats són coneguts habitualment com els membres de les «generacions robades», i els efectes de tanta malvestat avui encara duren: molts aborígens porten una vida marginal, l'esperança de vida és 17 anys inferior pels aborígens que pels australians occidentals, i l'atur, la criminalitat i l'alcoholisme són molt superiors en les comunitats indígenes. Per a alguns, queda prou clar que, fins fa molt poc, Austràlia no va deixar de ser una colònia penal.
També a Opinió
- Recollida de signatures contra la macrourbanització de Palma
- Ha mort Francesc Moll i Marquès, fundador del GOB, hereu de Can Moll i editor compromès amb la llengua catalana
- Oferta milionària per a comprar la plaça de toros de Palma
- El batle de Petra va aprofitar el càrrec per ‘auto-legalitzar’ el seu lloguer turístic i forçar la legalització de la bodega de ‘Coleto’
- Els hotelers llancen la campanya 'Tourist, go home happy' amb la intenció de contrarestar les multitudinàries protestes contra la turistització
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.