cielo claro
  • Màx: 32°
  • Mín: 24°
24°

Provincians, no. Primaris?

Una vegada un grup d'alumnes meus, no fa gaire, em van obsequiar, a final de curs, amb una bona col·lecció de gomets de colors. Era la seva petita venjança a les meves insídies quasi quotidianes que jo els proferia. Per fer-los avinent una de les mancances del sistema educatiu -que no premia l'esforç personal, etc.- jo els deia, amb sarcasme inclòs, que eren la generació gomet. Que havien arribat a primer de Batxillerat i l'esforç intel·lectual més fort que havien hagut de fer era saber aferrar uns gomets de colors a la casella corresponent i que tot allò els havia servit per arribar, nets de culpa i amb expedient impòl·lut, a primer de Batxillerat. I que no estaven avesats a fer res més. Evidentment era una metàfora esperpèntica, però ja anava bé si els servia per remoure'ls una mica les interioritats i que prenguessin consciència que havia arribat l'hora de fer alguna cosa més que no aferrar gomets. Solc ser, a més, una criatura heraclitiana, vull dir, que no puc submergir-me sempre en el mateix riu, i aquest any, no sé per què, la història dels gomets no ha sortit a rotlo.

Però mirant la propaganda electoral aquesta història, la dels gomets, com una panxada mal païda, m'ha tornat a revenir canonada amunt. I és que mirant els cartells electorals, sembla que els caps pensants dels dos partits polítics dits majoritaris ens vulguin imbecil·litzar tots. És com si dins el sobre, en comptes de posar-hi una papereta amb noms i llinatges, allò que hagis de fer és introduir-hi un gomet. Un color aferradet a un paper en blanc. I és que sembla que competeixen per la simplicitat.

Potser són els símbols i les senyes d'indentitat de la societat moderna en què vivim. Em deia, l'altre dia, un aspirant a professional de les lletres, que no interessa tant escriure bé com tenir un grau molt elevat de sociabilitat i promocionar-te i marquetingnitzar-te. Allò de l'escriptor tancat en la seva cel·la i cremar-se les celles fent la seva obra amb esforç i dedicació sembla que és cosa del passat, una vetusta herència.

Això de la campanya electoral n'és una mostra més. Els missatges de cada vegada són més simplistes i, fins i tot, les imatges molt més pobres. Si fos possible demanar als votants què nom el cap de llista que voten i, si l'encerten el vot és vàlid i si no l'encerten no ho és, ens trobaríem davant una multitud de vots nuls. I, posat que vivim en una societat on una imatge val més que mil paraules, també si el president de la mesa electoral els fes triar una imatge del candidat que volen votar, els resultats no serien gaire més esperançadors que si n'haguessin de dir el nom.

Si la campanya real que han fet, més enllà de les pirotècnies verbals cojunturals, és un reflex de l'acció de govern que duran a terme si assoleixen el poder, anam ben arreglats. Poc se'n recordaran, de nosaltres, durant tota la legislatura. I el Règim Econòmic Especial i les balances fiscals i les inversions i tota aquesta embafada de paraules amb què s'han omplert la boca serà tan efímer com un foc d'encenalls. En aquest aspecte, és molt més penosa la campanya feta pel PSOE, on no només n'Antich ha parlat íntegrament en castellà al seu míting central sinó que a les tanques i a les banderoles, la imatge del seu cap de llista a les Illes ha estat absent. I els textos tampoc no han estat pensats per a la gent d'aquí. Com que a Catalunya, fan una campanya a part, la propaganda del Congrés l'han feta en estàndard valencià. Evidentment, no em molesta que en comptes de teves posi teues, em molesta en tot cas, la poca atenció al fet diferencial. Em molesta que siguem tractats com una província, com una cagarada de mosca. I em molesta que, amb la preponderància dels colors sobre els noms i els rostres de les persones, em redueixin o intentin considerar-me un ésser incapaç de superar una fase de primarisme o de primitivisme, com si fessin propaganda als simis o a qualsevol altre animal que sigui capaç de distingir els colors.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.