algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
28°

L'hora d'Unitat per les Illes

A mesura que s'acosten les eleccions, els candidats d'Unitat per les Illes, encapçalats per Pere Sampol, van assumint i donant a conèixer els compromisos que adquireixen amb els ciutadans i amb les ciutadanes de les Illes Balears, compromisos que de ben segur compliran en assumir la representació del nostre poble a les Corts Generals. I a mesura que el seu missatge arriba a la societat, pens sincerament que cada vegada més gent pren consciència de la necessitat d'aconseguir que una veu pròpia de les Illes Balears, independent dels grans partits estatals, es faci sentir al Congrés dels Diputats. I pren consciència també de les dimensions de l'operació política que ha permès la constitució d'aquesta candidatura unitària, en la qual els partits han cedit protagonisme a les persones que s'hi presenten i en definitiva a les aspiracions de tot un poble, que és allò que aquestes persones, ara i aquí, representen.

Com a secretari general del PSM-EN, consider que és un gran encert de tots. Estic convençut que els seus èxits contribuiran decisivament a eixamplar la consciència col·lectiva del país i a millorar el benestar dels ciutadans.

El darrer Congrés del partit va aprovar una estratègia d'aliances que es marcava un doble objectiu: trencar d'una banda l'hegemonia de la dreta i de l'altra el bipartidisme espanyolista. A les passades eleccions al Parlament, als Consells i municipals el PSM-EN va bastir una coalició d'esquerres, nacionalista i ecologista, el Bloc per Mallorca, que va aconseguir rompre la majoria absoluta del PP i va propiciar la formació de governs de progrés i nacionalistes a les Illes Balears, al Consell de Mallorca i a l'Ajuntament de Palma. Malgrat les incomprensions, el principal objectiu s'havia acomplert: els nous governs ja treballen per transformar la societat en positiu i oferir al conjunt de la ciutadania una alternativa sostenible al model de país que representava la dreta agressiva de Jaume Matas.

Ara, de cara a les properes eleccions a les Corts espanyoles, al PSM-EN hem considerat que el nostre gran objectiu ha de ser trencar, per primera vegada, el bipartidisme PP-PSOE i aconseguir situar al Congrés una veu independent que tengui com a prioritat absoluta la defensa dels interessos dels ciutadans de les Illes Balears, des d'un punt de vista progressista i ecologista. Així s'ho va proposar la Federació del PSM-Entesa Nacionalista, que formen el PSM de Mallorca, el PSM de Menorca i Entesa Nacionalista i Ecologista d'Eivissa, en un acord unànime de la Covenció de dia 27 d'octubre de 2007. Resultat parcial d'aquesta aposta ha estat l'acord polític de constitució d'Unitat per les Illes, el qual deixa clar l'objectiu perseguit: «les forces polítiques sotasignants impulsam una plataforma electoral que vol esdevenir un tercer pol, que trenqui la tendència al bipartidisme PP-PSOE. Aquest bipartidisme del nacionalisme espanyol és una greu amenaça, no només per a la nostra pervivència com a poble, sinó també per al desenvolupament econòmic sostenible, per a la protecció del territori, per a la cohesió i la justícia socials, i per a la continuïtat de la nostra llengua i la nostra cultura i la seva generalització com a vehicle d'integració i de cohesió social. La constitució d'aquesta plataforma vol ser una aposta per l'esperança, feta des de l'esperit de col·laboració entre organitzacions i persones procedents de cultures polítiques diverses, però que miren cap a un horitzó comú: construir unes Illes Balears més lliures, més democràtiques, més sostenibles i amb una ciutadania més plena».

Des del PSM-EN, i amb tot el respecte, ens sap greu que una part dels nostres socis del BLOC no participin en aquesta candidatura unitària. És una llàstima, perquè entenem que tots els nostres aliats estan igualment interessats a aconseguir el doble objectiu que, com a PSM-EN, ens marcàrem: el trencament definitiu de l'hegemonia de la dreta conservadora i del bipartidisme espanyolista.

Modestament, pens que els darrers temps el PSM-EN ha demostrat fidelitat, constància, flexibilitat, capacitat d'adaptació i capacitat de lideratge, sempre al servei d'un projecte de país i de societat, i de les persones que el volen fer possible. Continuarem treballant per aconseguir els nostres objectius, i continuarem tendint la mà a tota aquella gent que vulgui fer camí amb nosaltres.

Gabriel Barceló i Milta. Secretari general del PSM-EN.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.