nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
14°

Un hospital... il·legal?

Divendres passat vaig anar a Son Espases amb el fotògraf Joan Torres. Volíem trobar el torrent que figura en el Pla General d'Ordenació Urbana de Palma, i sobre el qual s'està construint el futur hospital de referència de les Balears, però no hi és. Resulta sarcàstic que siguin els carrers Font d'en Baster, Camí Real i Abat de la Real els que ocupin la mare de l'aquífer. De fet, en la pròpia urbanització del Secar s'aprecia un pendent suau que condueix cap a una cruïlla que, un temps, devia concentrar les aigües i dirigir-les cap a Son Espases. Cercar ara indicis d'aquell torrent en la finca resulta impossible perquè tota la terra ha estat remoguda per les pales. L'antiga llera travessava després el Camí dels Reis i s'endinsava en un ametlerar, on distingírem una línia recta que podrien ser vestigis seus. Va ser impossible fer-ne la comprovació. El propietari hi ha instal·lat reixes metàl·liques, i el camp s'ha convertit en un gran solar entre la carretera de Valldemossa i la Via de Cintura que espera ser requalificat a urbà.

Així que el torrent que travessava Son Espases ha desaparegut, quan la seva existència encara figura en el Pla General. Però per suprimir-lo d'aquest document no basten camionades de terra i palades de quitrà, sinó que és necessari fer una revisió i posar-la a exposició pública. I res d'això no s'ha fet.

De la mateixa manera que Vicenç Grande no va poder edificar una torre de 160 metres d'altura a Son Moix i a la germana rel rei se li ordenà esbucar la segona planta del seu xalet de Portopí, tampoc no es pot construir sobre un torrent que figuri en el PGOU, ni que se l'hagi fet desaparèixer. Una cosa tan simple com aquesta ha passat desapercebuda. Cort atorgà una llicència d'obres que hauria de ser manifestament il·legal, perquè col·lideix amb la normativa urbanística i amb el Pla Hidrològic. Va ser per aquest motiu que l'exregidor Javier Rodrigo de Santos s'oposà a construir a Son Espases, fins que li feren tombar el coll? Podia algú tan estricte com ell permetre edificar sobre un torrent?

I les coses són encara pitjors. Un es demana com és possible que els partits de l'oposició de l'Ajuntament de Palma, tan reivindicatius i bolcats amb la Plataforma Salvem la Real, no descobrissin el torrent en la cartografia del PGOU. És que no revisaren la documentació? O és que no li donaren importància? I és que tot i la gran polèmica que s'organitzà, res no es va saber de l'existència de l'aqüífer fins que la Plataforma ho denuncià a la Fiscalia. Aleshores, la construcció ja era a ple rendiment, i també s'havia completat la destrucció de les possibles restes arqueològiques per dos mesos de perforacions sense cap mena de control tècnic del Consell de Mallorca, un altre tema de jutjat de guàrdia.

El procés sencer per construir a Son Espases és escandalòs i tèrbol, i es troba en mans de la Justícia. Però, serveix això de res?

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.