Els pressuposts municipals de l'Ajuntament de Calvià, aprovats per a enguany, reprodueixen la manera de fer del Partit Popular dels darrers anys, que ha estat la de procurar consumir dins l'àmbit d'ús familiar la llengua que parlen els mallorquins i les mallorquines. Ara, però, han fet una passa més: han transferit el servei lingüístic de l'Ajuntament a l'Institut d'Educació i Biblioteques (IMEB) i ho han fet, a més, amb una dotació econòmica merament simbòlica: 1.000 euros.
Durant la passada legislatura, la Plataforma Calvià per la Llengua va demostrar tenir un tarannà negociador. Ho varen demostrar els nostres representants a la Comissió Municipal de Normalització Lingüística, cosa que proven les actes signades de les reunions. Ara bé, aquesta voluntat per part nostra no ens va privar de denunciar, cada vegada que ho vàrem considerar necessari, les agressions arbitràries que el PP va fer a la nostra llengua. Trenta anys després de la transició democràtica i de l'anomenat esperit de reconciliació, es fa una mica mal d'entendre aquesta hostilitat per part del Partit Popular, si no és que hem de començar a pensar que aquest partit revisa ara la invalidació d'aquell intent de democratització. Aquesta revisió estratègica, però, els correspon a ells. Nosaltres el que hem de fer és el nostre camí i, talment com ho pensava Gandhi, hem d'estar disposats sempre a la conciliació, sense perdre de perspectiva que no hem de permetre que els drets humans siguin trepitjats.
Per tant, el nostre camí ara ha de ser el de fer al·legacions a uns pressuposts municipals que perjudiquen l'ús de la nostra llengua i, alhora, començar a negociar -també amb l'Ajuntament de Calvià, perquè és la primera institució del municipi- la cooperació necessària per fer anar endavant els projectes que la Plataforma té previst organitzar enguany.
En el decurs de la passada legislatura, la Plataforma Calvià per la Llengua i la Plataforma SOS Can Vairet varen dur a terme una certa oposició civil al municipi contra els abusos comesos pels antics gestors institucionals, talment com ho feren altres iniciatives ciutadanes arreu de les Illes, organitzades, bàsicament, a l'entorn de la coordinadora d'entitats anomenada Salvem Mallorca.
Aquesta oposició ciutadana, al marge de partits polítics, va ser bàsica i molt eficaç per aconseguir que el PP perdés el poder institucional. Nosaltres vàrem representar part de la contribució calvianera perquè el canvi fos possible i ara toca passar comptes. No en el sentit que té una mera transacció comercial, és clar. Volem dir que cal una restitució que és ben justa i que, per tant, ara cal que les noves institucions, sorgides del resultat de les passades eleccions, donin suport a iniciatives que només tindran èxit, tal com nosaltres ho entenem, si hi ha una col·laboració institucional i ciutadana al servei dels interessos socials, això vol dir vertaderament democràtica. El foment de la cultura i la pedagogia a favor dels drets humans bàsics, el dret de poder usar una llengua, per exemple, només serà eficaç si les institucions fan feina en col·laboració directa amb els ciutadans i les ciutadanes que trepitgen cada dia el carrer. Aquest hauria de ser el tarannà democràtic de les noves institucions.
La Plataforma Calvià per la Llengua té previst, amb vista al 2008, impulsar tres projectes. La que seria primera fira de teatre infantil de Calvià; l'organització de les segones jornades d'estudis locals, amb la publicació de les comunicacions que es varen presentar a les jornades de l'any 2003; i un cicle de sis conferències i un concert de música medieval per commemorar els vuit-cents anys del naixement del rei en Jaume. Nosaltres hi posarem la feina, millor dit, la feinada, de franc i de bon gust, perquè no tenim ànim de lucre, però les institucions hi han de posar els recursos necessaris, perquè estaran adreçades a la participació del poble. Totes aquestes actuacions les protagonitzaran, en molt bona part, calvianers i calvianeres. Per tant, consideram que és de justícia que l'Ajuntament de Calvià també hi sigui institució protagonista.
Nosaltres convidam tothom a participar-hi i només en restarà al marge qui se'n vulgui autoexcloure. Tot està per fer i l'èxit només depèn de nosaltres. No s'hi valen excuses.
Jaume Vicens, portaveu de la Plataforma Calvià per Llengua.