algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

De nobiliari

El passat dia 24 un col·laborador d'aquest periòdic feia uns comentaris sobre D. Francesco Paternó Guttadauro Ayerbe, duc de Carcasi, príncep d'Emmanuel i d'Aragó, etc., i de l'ordre militar del Collar de Santa Àgueda.

No conec D. Francesco, però sí vaig saber del seu avi, D. Francesc-Màrius II Paternó Castello, Guttadauro i Aragona, que el 1960, quan comptava 48 anys d'edat, emprava els títols de comte de Gascunya i pretenent als trons del regne de Mallorca i del regne d'Aragó per ser descendent del rei D. Jaume I i de dona Teresa Gil de Vidaure.

Vaig tenir després algun contacte amb D. Roberto II Paternó, Castello i Guttadauro, Ayerbe Aragona di Carcacci, i d'Emmanuel, pretenent a les corones d'Aragó, de Mallorca i de Sicília i a la del principat de Catalunya, que es titulava comte de la Cerdanya, comte del Rosselló, senyor de València, senyor de Montpeller, comte d'Urgell, viscomte del Carladès, etc.

Era, a més, sobirà gran mestre de l'ordre militar del Collar de Santa Àgueda, gran mestre de l'ordre de la Reial Corona de Balears, gran mestre de la reial ordre de Jaume I d'Aragó, protector, cap i sobirà de l'ordre de Sant Joan de Jerusalem «nei suoi domini», protector de la llengua d'Aragó de l'ordre militar de Montesa, etc.

Aquest senyor, per diploma atorgat a Catània dia 7 de gener del 1994, acceptà ésser protector de l'ordre sobirà i militar del Temple de Jerusalem.

El seu escut, com es pot veure per la fotocòpia del diploma, que us adjunt per si el voleu publicar, és el mateix que el de l'actual comunitat autònoma de les Illes Balears, és a dir, el mateix que apareixia a la tomba de D. Jaume de Mallorca, al testament de D. Jaume II, i a la tomba de dona Esclaramonda de Mallorca, néta de nostre rei D. Sanxo, que encara es pot veure a la Seu i, per descomptat, l'empraren els ducs de Paternó des que començaren a existir, tal com es pot veure tot això al meu llibret El regne de Mallorca. La bandera i l'escut de les Balears, publicat el 19780 p. 40-41.

De l'odre del Collar de Santa Àgueda, per no allargar més aquesta carta, val més que en parlin els seus membres.

Josep Segura

i Salado. Palma.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.