algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
10°

De novembre a Nadal, hivern cabal

El calendari s'encara al mes de novembre, sempre associat al temps de la fredor més tardorenca. Es l'hora de treure la roba d'hivern i encendre el foc a la foganya. S'assenyala l'onzè mes de l'any com un període trist, de dies grisos, curts, de nits llargues, talment com si la mort amaràs l'aire. Es creu, per cert, que durant aquests dies les ànimes «parlen» mitjançant el vent. Ja ens hem acostumat, durant aquest temps, a rebre qualque «regalet» sorpresa de la natura en forma de ventades d'efectes destructius. Dimarts és Sant Lleonard i per aquest dia ja no queda cap moscard. La lluna, en el trànsit del divendres al dissabte, farà el girant 4 minuts després de la mitja nit. Convé que ho tenguin en compte els que han de fer les matances.

TEMPS DE SEMBRAR ARBRES. Les saons caigudes fins ara són més que suficients per a la plantació d'arbres joves. Ja diu el refrany que qui al novembre no té sembrat, perilla quedar enganat. La majoria d'arbres, i especialment els de fulla caduca, dormen. És a dir, estan en saba, i això permet realitzar determinats treballs com empeltar, exsecallar i podar. Durant el novembre es planten alzines, pins, ametlers, oliveres, albercoquers, pruneres, cirerers, melicotoners... un indici molt clar dels temps de sembra el teniu amb els planteristes, que apareixen als mercats i fires amb els manats d'arbrets joves, a punt de replantar.

I TEMPS DE MONIATOS... A l'hort se sembra alfals per al bestiar, alls i carxoferes. La naturalesa ens ofereix moltes fruites tradicionals: aglans, móres, codonys, nesples i castanyes. Un altre sabor típic d'aquesta època prové dels moniatos. Es recullen cols, bledes, espinacs, lletugues i ràvecs. Aquest és també el mes de la collita de les olives i de la taronja. També han madurat les pinyes del pi ver. De la garriga, podreu dur terra de mata per fer els planters, en ser l'hora. Aquest tipus de terra conté gran quantitat de residus i sol esser molt llecorosa.

HAN SORTIT ELS BOLETS. Gràcies a les darreres pluges, han sortit esclata-sangs, peus-de-rata, gírgoles i picornells. Només es tracta ara de saber trobar els agres. Podrem sembrar patates primerenques i també pèsols o xítxeros. En aquest temps és apropiat sembrar llenties, maduixa, fraulons, ceba, escarola i faves tendres. Després de la fermentació serà convenient fer un tast del vi tendre d'enguany. És el primer producte elaborat de la collita. Estableix l'almanac tradicional que al novembre el bon pagès ha de vendre el que té estès.

ARADA LLARGA I LLAURADOR GRANAT. S'han de llaurar els camps per a eliminar les males herbes i per evitar que neixin. Donarem una passada de cultivador o d'arada per remoure la terra, deixant-la a punt per la sembradora. Les arades modernes de ferro han substituït avui les antigues de fusta que tenien uns noms de peces molt interessants a totes les Illes. Constaven essencialment d'espigó, cameta, dental, mantí i rella. Aviat només les podrem veure als museus etnogràfics. I això sense voler passar l'arada davant els bous, que és invertir l'orde de les coses, fent massa prest allò que s'hauria de fer més tard.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.