algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

A fira de tardor, hi trobes bo i millor

Per Sant Lluc comença la temporada de les fires de tardor. Moltes poblacions obrin una autèntica competició per fer les millors mostres. Tant valen els productes d'elaboració artesanal com els que l'octubre ofereix. Amb les fulles tardorenques, apareixen les castanyes, es munten aparadors de bolets, es fan trobades d'objectes antics o exposicions de bestiar. Durant els caps de setmana d'aquesta època s'ofereixen totes les mostres possibles d'oficis tradicionals i la gent ciutadana aprofita per posar-se a taula en algun dels molts restaurants de poble que aquests dies també celebren el seu particular agost i permeten degustar els plats de la contrada.

=== SEGONA QUINZENA. Divendres que ve, dia 19, la lluna arribarà al quart creixent a les 10 hores i 33 minuts del matí. Després dels forts aiguats caiguts dies enrere encara podem esperar el retorn de la calor. Comença el període meteorològic del vent. Arriba ara i durarà fins al solstici de desembre. Els arbres giraran el color i vendran dies adequats per programar una bona sortida al camp o per a gaudir d'un dia de sol. La segona quinzena d'octubre, en plena tardor, normalment sol ser veritablement bella. Per combatre els dies de vent i una més que suposable baixada de la temperatura el consell és evident: si a l'octubre fa fred, posa caliuet.

=== PER SANT LLUC, NESPLES APELLUC. El proper dijous tendrem la festivitat de sant Lluc, evangelista, patró dels artistes plàstics i d'oficis tant distints com metges i cirurgians, escultors, enquadernadors, pintors, carnissers i del bestiar. Molt habitual en el refranyer popular, amb dites relatives a la matança del porc i a les nesples, el trobam sempre vinculat amb el calendari de fires que han tengut un fort component agrícola. Encara que avui, per realitzar la majoria de labors, només s'usi el tractor, antigament s'empraven els animals "muls, cavalls, ases, bous, someres, etc." que donaven sentit a les fires de bestiar.

=== PER SANT LLUC, EL VI AL CUP. Amb la lògica deformació provocada pels temps moderns, però amb tot el seu ambient popular, arriben els dies de gaudir dels mercats. Com s'explica al principi, tot aquest devessell actualment arrossega molta gent, però les fires han perdut una mica els atractius pels quals foren creades. L'interès de celebrar-les en aquestes dates, allunyades normalment de les celebracions patronals, també s'ha de vincular a les primeres matances dels porcs. Vénen dies adequats per fer una alfàbia d'olives trencades. Convendrà trasbalsar el most de fermentació. El vi ja es pot tastar.

=== LES VERGES. Dissabte, dia 20, serà nit de verges i serenates, de menjar bunyols i de beure mistela o moscatell. Es commemora, d'aquesta manera, les onze mil verges de santa Úrsula, la patrona del jovent i de les professores. És una santa invocada contra els estralls de la guerra i per obtenir-hi una bona mort, la qual cosa no és que sigui massa reconfortant, sobretot si la guerra l'han moguda els altres amb interessos obscurs. De les onze mil verges sembla, per cert, que tampoc devien ser tantes: modernament n'han revisat la xifra i resulta que l'havien multiplicada per mil. Tothom exagera...

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.