nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

Comunicat de Salvem la Real

Benvolguts tots: Des de la plataforma Salvem la Real vos comunicam que ja hem entrat a tots els organismes oficials per evitar la total destrucció de can Espases Vell i perquè quedi protegit per sempre tot el seu entorn, segons la Llei de patrimoni de les Illes Balears ( article 6 - classificació -): Lloc històric = lloc o paratge natural susceptible de delimitació espacial unitària que es pot vincular a esdeveniments o records del passat, creacions culturals o de la natura, que té un interès destacat des del punt de vista històric, artístic, arqueològic, historicoindustrial, paleontològic, etnològic, antropològic, social, científic o tècnic.

La sol·licitud de canvi de protecció del bé d'interès cultural del monestir de Santa Maria de la Real, del BIC de la sèquia d'en Baster, del BIC de la sèquia de la Font de la Vila, inclusió de les festes de Sant Bernat i de la campa reial per ser tractat tot amb la figura de «lloc històric».

Sol·licitud perquè passin tots els BIC a la qualificació de lloc històric, com també tots aquells elements que no quedaren inclosos dins la catalogació de BIC i que són essencials, ja que formen part d'aquest conjunt.

En el nostre document entrat com a annex demanam la petició de BIC per a les festes de Sant Bernat.
Les dades d'entrada són les següents: Petició de lloc històric per a tot l'entorn de la Real: 11 de juliol de 2007 (Consell de Mallorca).
Neix lloc històric on s'inclou la petició de BIC per a les festes de Sant Bernat: 25 de juliol de 2007 (Consell de Mallorca).
Document demanant: entrat a l'Ajuntment i del qual vos feim un petit resum de part del text del document esmenat, de data 1 d'agost de 2007.
La participació i l'ajut de l'Ajuntament en la recuperació de les característiques històriques de la festa de Sant Bernat de la Real, on documentam amb dades històriques i il·lustracions de les festes d'abans, i donant una clara explicació : a.. origen de les festes b.. c.. el Císter a Ciutat (1239) Monestir de Santa Maria de la Real d.. e.. qui pagava les primeres festes? f.. g.. com eren les festes? h.. i.. el trànsit de carruatges j.. Feim una proposta: a.. Es proposa que el dia de Sant Bernat es recuperi l'accés de carros provinents de diferents indrets: carros, genets i carruatges arranjats i guarnits a la mallorquina, impedint que hi participin arranjaments propis d'altres cultures, i es convoquin premis, per tant: demanam a l'Ajuntament de Palma tres trofeus per als carros més ben guarnits i tres per als equins més ben arranjats. a.. 2.-També proposam que la vesprada anterior a la festa de Sant Bernat no sigui alterada amb trets identitaris d'altres llocs. Mai no s'ha documentat la presència d'una sola anada des de la plaça de Cort. Les canyes, que si es donen als caixers de la festa de Sant Joan de Ciutadella a l'oratori de Sant Joan de missa, és lògic que es conservi aquest costum en aquestes festes, però a les festes de Sant Bernat mai no han estat presents. Per tant, la romeria inventada fa pocs anys i les canyes s'han de suprimir, per això demanam: la col·laboració de la Policia Local, per evitar aldarulls si algú intenta accedir-hi amb elements estranys. b.. c.. hem demanat a la comunitat de regants, successora del gremi dels moliners d'aigua, la seva participació en les festes; i han respost afirmativament.

El gremi dels moliners d'aigua, creat la quarta dècada del segle XV, tenia com a patró Sant Bernat i per tant participava, des de la seva creació, en les festes del monestir: «Se obsequia a su patrón una función de yglesia que empieza por las completas de la víspera y sigue misa mayor y sermón el día de la fiesta y el dia siguiente un aniversario de las ánimas de los cofrads difuntos con la correspondiente iluminación.»

El gremi pagava les despeses de murta, tella, xeremies i refrescs. També misses menors.
La processó estava composta de: «2 majordoms i el clavari, que formaven la prohomonia; els oïdors de comptes, el mestres "confrares" i aprenents (mossatges), el penó el portava l'avisador»

Proposta: es proposa que el seguici del gremi sigui substituït pels membres de la comunitat de regants de la sèquia d'en Baster. a.. les darreres dècades hem pogut observar una desvirtuació dels costums antics. b.. encara es conserva la tradició de caràcter religiós. c.. com a totes les festes populars mallorquines, encara es mantenen les corregudes de joies.
Totes les peticions d'aquest escrit tenen per objecte la recuperació de les carecterístiques centenàries de la festa popular més antiga de Mallorca (1238-2007).

Només hem reflectit part del document entrat en data 1 d'agost de 2007 a l'Ajuntament de Palma a l'honorable batlessa de Ciutat.
Així mateix, volem comunicar-vos que el proper dia 16 d'agost tendrà lloc una conferència a les 22 hores amb exposició de power point a càrreg de l'investigador i historiador Toni Gorries, ja que les dades històriques han estat facilitades per ell i les il·lustraccions per Aina Calafat. Documents confeccionats i signats per Toni Gorries i Aina Calafat (portaveu de la plataforma Salvem La Real) i en representació d'aquesta.

Vos hi esperam a tots.

Aina Calafat. Plataforma Salvem la Real.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.