nubes dispersas
  • Màx: 19.43°
  • Mín: 12.82°
16°

Competències

El tema competencial és sens dubte un dels més complicats a les Illes Balears. En concret en matèria de cultura la qüestió es complica de tal manera que hom no sap quina és la institució responsable de cadascú dels àmbits. En aquests moments "arrel dels canvis introduïts aquesta darrera legislatura"l'Institut d'Estudis Baleàrics té competències en projecció exterior de la cultura produïda a les Illes Balears i intercanvis culturals entre les Balears. La direcció general de cultura té exactament les mateixes competències. I el consorci (COFUC) també té les mateixes competències. L'IEB està gestionat per UM; la direcció general de cultura, pel PSOE; i el COFUC, per ERC.

Tot plegat ja no és un problema de coordinació, com explicava la Consellera Galmés. Es tracta d'un conflicte competencial que han de se responsable els actuals gestors. Uns gestors, d'altra banda, amb una gran capacitat per dur a terme la seva tasca. Tant Sebastià Serra (IEB), com Pere Joan Martorell (director general de cultura), com Cathy Sweeny (gerent del COFUC) són persones que poden donar un gran servei en aquest país tan mancat d'unes polítiques culturals que vagin més enllà d'una legislatura.

Si seguim amb el conflicte de competències aquest es pot estendre fins els consells insulars. Fa uns dies la Consellera Galmés anuncià la creació del Consell de les Arts "tal com existeix a altres territoris i que es debat entre la participació dels diferents sectors i la gestió àgil i decidida", però el Govern de les Illes Balears no té cap competència per crear aquest consell. Són els consells insulars els que tenen la competència en matèria de cultura dins cada una de les Illes, tot reservant al govern les activitats als centres escolars i la gestió dels espais de titularitat estatal. En definitiva, una qüestió complicada que esperam que es resolguin a poc a poc i no retardin l'aplicació de les necessàries polítiques en aquesta matèria.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.