nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

Execució imminent d'un al·lot de 16 anys a l'Iran

Senyor director: Si ningú no ho impedeix, l'Iran executarà en pocs dies un jove de 18 anys que va cometre un crim quan només tenia 16 i era toxicòman. Sina Paymard ja va estar a punt de morir el setembre de l'any passat. En aquell moment el va salvar la seva música. Quan estava a la forca va expressar una última voluntat: tocar el ney, una flauta típica d'Orient Mitjà.

Les notes que van sortir d'aquell instrument van commoure tant els familiars de la víctima que van accedir a commutar-li la pena capital. A canvi van demanar 150 milions de tomanes (més de 160.000 dòlars) en qualitat de diyat o «diners de sang», com permet la legislació iraniana. La família de Sina només ha aconseguit reunir 70.000 dòlars i, per això, aquesta setmana el jove ha estat traslladat a la presó d'Evin, on era prevista la seva execució el 17 de juliol. A l'últim moment l'ordre va ser suspesa i a la família li van donar deu dies més per reunir els diners. Si no ho aconsegueix, Sina serà executat.

D'aquesta manera, l'Iran tornarà a cometre una flagrant violació del dret internacional. L'assassinat judicial de menors és un acte moralment injustificable i atroç. Malgrat haver firmat la Convenció sobre els Drets de l'Al·lot, l'Iran és a l'actualitat l'últim botxí de menors. Només aquest any ja ha executat dues persones que eren menors en el moment de cometre el delicte.

El temps s'acaba per a Sina. La pressió internacional i ciutadana encara poden salvar-lo i, alhora, evitar una nova violació dels drets humans a l'Iran.

Jaime Maisonneuve.
Amnistia Internacional. Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.