muy nuboso
  • Màx: 17.11°
  • Mín: 11.1°
17°

Sant Jaume estirat, hivern llarg i pesat

El temps no engana: el juliol té un comportament que entra dins els barems d'allò més previsibles. Aquest sol implacable és el que ho omple tot de turistes i ens fa guanyar els doblers. Comença la canícula, al cor de l'estiu i a fora vila les figues inflen, els raïms agafen verol i als mercats hi ha una explosió d'hortalisses i fruites: peres, síndries, melons primerencs, pebres, tomàtigues, albergínies o carabassons. Les verdures es troben a la plena i això significa que ara el trempó o el tombet són deliciosos. El calendari durant la setmana entrarà de ple en una època estiuenca caracteritzada per la basca, difícilment suportable. L'enfortiment tèrmic no tendrà aturada. La canícula comença a les 7 hores del matí d'aquest dilluns.

ARRIBA SANT JAUME. Amb el pronòstic a llarga distància que avui ens serveix de titular s'obri un temps de festa que fa honor al patró de molts indrets de les Illes i que és invocat contra l'eixut i els mals esperits. Si sou de la pagesia, heu de saber que el bon nap aquest dia ja ha d'estar sembrat i encara podeu fer melmelades i recol·lectar l'ametla verda destinada a elaborar els gelats. Dijous, dia 26, és Sant Joaquim i Santa Aina, patrona dels miners, de les cosidores, joiers, ebenistes i molts altres oficis. Diuen que si trabuca la gerra, si plou, el blat de moro grana.

POLL DE JULIOL, EL CAP LI DOL. Durant aquests dies el raïm comença a fer el suc. Continuarem ensofrant i sulfatant la vinya. Els vins es mantendran en major repòs, procurant que els cellers mantenguin una temperatura baixa. Les polles primerenques comencen a pondre i les velles suspenen la posta per la muda. És en aquest temps, quan les cames ens fan figa per la calor, que arriba el bon temps de les figues. Una delícia de l'estiu que sembla arribar a dalt de tot. Convendrà prendre un bon bany. La lluna anirà en augment i dilluns dia 30, a les 2 hores i 48 minuts de la matinada, serà plena.

LA BEATA. Dissabte que ve, dia 28, és Santa Catalina Thomàs, l'única santa mallorquina del calendari que la majoria de gent cita i venera per la seva anterior categoria, la de beata. Curiós i inexplicable. Al seu poble, Valldemossa, bona terra de fruita, devia anar associada a la maduració de les peres de Sant Jaume i a les peres poma, que són planeres i de color verdós, molt fines, i maduren, precisament, a la darreria de juliol. Diumenge, dia 29, arriba Santa Marta, patrona de les mestresses de casa, taverners, cambrers, hotelers i ram d'hostaleria que protegeix del dolor als ronyons i de mal d'estómac.

NI DE BURLES NI DE VERES, NO VULGUIS PARTIR PERES. Només a les Illes se'n coneixen més de 30 varietats distintes de pera, com la marquesa, que també és d'aquesta època: mitjancera, verda i bastant bona. Valldemossa antigament tenia la bergamota, una pera grossa, molt sucosa i saborosa que s'anomena així per procedir de Bèrgam, a Itàlia, tot i que el nom s'ha deformat fins a pronunciar-se gargamota. Més conegudes són les peres de la nau, grogues amb taques vermelles, molt dolces, que n'hi ha que maduren ara i altres pel setembre i a Menorca abans es coneixia la pera d'en Mica, de bona classe i que avui podem donar per desapareguda.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.