Un llibre
Regalar un llibre, malgrat que només sigui un a l'any i el 23 d'abril, s'està convertint en un gest políticament correcte, socialment recomanable i culturalment insuficient. Aquest any, a diferència d'altres, hem pogut conèixer fins i tot dedicatòries fetes en llibres regalats, però no comprats. Els que ens consideram lectors habituals, de llibres s'entén, sentim una certa devoció a Sant Jordi i ens alegra constatar com la cultura de la lectura s'estén de mica en mica. Malgrat tot, dilluns no vaig poder poder assistir a la litúrgia llibresca, malmenat per la suma de problemes insignificants i imperceptibles de la vida quotidiana. Problemes que només vaig poder endolcir en companyia de George Gissing, en un viatge pel sud d'Itàlia. Us recoman aquest viatge de plaer, sobretot a aquells que teniu paladar per degustar una cuina condimentada amb productes de l'antiguitat clàssica. Gràcies a Josep M. Llauradó i Ensiola, he conegut Gissing, un individu original, culte, sensible, que ens acompanya a descobrir i a relacionar el present amb el passat, en espais geogràfics que ràpidament el lector sent seus, molt seus. De Gissing allò que el lector en descobreix, sobretot, és la capacitat d'observar la realitat i de recrear els escenaris del passat. Les descripcions, desapassionades i fredes, dels diferents components de l'antropologia meridional m'han fet pensar en paral·lelismes i similituds, però sobretot m'han fet descobrir una forma nova d'entendre les conjuntures històriques i els paisatges visibles. En aquesta Mallorca en runes, dominada per la barbàrie triomfant, hi persisteix, això no obstant, un món cultural, una saviesa, una intel·ligència natural i profunda, que malgrat tot i que aparentment desaparegui, restaran actius els símbols de la grandesa d'un poble que continuarà viu, com el foc colgat. Gissing ens ajuda a descobrir allò que significa una civilització malgrat que d'aquesta només en quedin escassíssims signes, la majoria dels quals invisibles als éssers vulgars; és a dir a la majoria.
També a Opinió
- Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per la Llibertat i la República
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Tot a punt per a la Diada per la Llengua més reivindicativa: «No es pot agredir impunement la llengua, el territori i la memòria d’un poble»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.