algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
20°

Cada cosa en el seu temps, i pel maig cireres

Diuen que les cireres pel maig es mengen d'una a una, i pel juny a grapats. Comença el temps d'aquesta fruita, dolça i vermella, que només de veure-la ens fa la boca aigua. De color esclatant i atraient, crida l'atenció pel seu color roig intens i per la pell agradable al tacte. Són molts els nins petits que s'han penjat dues cireres lligades a l'orella, com si fos un tresor de simpatia familiar. És una de les fruites que més agraden i una temptació menjar-les pel seu bon gust, per la dolçor i perquè són el preludi del bon temps primaveral. N'hi ha més de 40 varietats, entre les quals destaca la picota, la reina de les cireres. Convendrà deixar-nos seduir per la seva bellesa excitant que fa bategar un desig que, si no és eròtic, s'hi assembla molt. De textura suau i sucosa, representa un símbol de les parts íntimes de la dona. La cirera és la fruita més sensual de totes les fruites.

K K K
PER SANTA RITA O GROSSA O PETITA. La setmana comença amb Santa Rita, patrona especialitzada de les causes impossibles, apicultors, funcionaris d'ajuntament -que això dels impossibles s'ho tenen ben guanyat- i dels treballadors de la carn o del peix. Quan no hi havia hivernacles va aconseguir que florís una rosa en ple hivern. Debut a aquest «prodigi» és la protectora de les roses i de les figues i de forma molt especial dels que treballen i distribueixen aquests productes als mercats i floristeries. Santa Rita també és la patrona dels fabricants de mocadors -tant de roba com de paper- i els de sobrassades.

K K K
PER L'ASCENSIÓ COMENÇA A FER CALOR. Dijous, dia 25, és Sant Urbà, patró dels vinaters i que protegeix els ramats que pasturen i els estudiants que fan els deures a casa seva. Temps enrere, a Menorca aquest dia acabava la primera lloga dels treballadors del camp. Divendres, dia 26, podrem recordar Sant Felip Neri, patró dels humoristes, invocat contra el reuma i protector dels infants. Dissabte es celebra Sant Juli, patró dels que fan pous, amb girant de la lluna a les 7 hores i 27 minuts del matí. Diumenge que ve arriba l'Ascensió i el refrany recorda que les cireres van a baldor.

K K K
EL SOL S'HA D'IMPOSAR. Antigament deien que durant el mes de maig dels niguls naixia el sol i de les tempestes la bonança. Les tempestes no són mal rebudes, sobretot per aquells pagesos de llocs secs. L'arribada de masses d'aire càlid del sud dóna lloc a un augment de la calor. De moment, ha fet la calorassa més forta de tot l'any, arribant a Sa Pobla als 38 graus i mig. No obstant això, sempre convé tenir en compte que el maig és bastant variable i tant poden aparèixer reculades fredes com avenços impressionants cap a l'estiu. «Fins l'Ascensió no et treguis la capa pastor», recorda un refrany. Durant aquest mes la marxa ascendent de les temperatures i l'augment del dia en prop d'una hora i mitja, influeixen que molta gent pensi que l'estiu és aquí.

K K K
ÉS NECESSARI REGAR. Resta poc per acabar el mes i creim que seria apropiat ensofrar i sulfatar el pàmpol de la vinya. Segau alfals i altres lleguminoses per a consumir en verd, que el bestiar ho agrairà. També és convenient desinfectar els estables, païsses, sestadors, solls, colomers i corrals. S'han de vacunar els xotets i porcells. És necessari regar de tant en tant i podeu sembrar cogombres, prebes, ràvecs, tomàtigues, melons i síndries.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.