Els representants de la Plataforma «Salvem Mallorca» varen fer entrega ahir de les 34.000 firmes que avalen la iniciativa legislativa popular contra l'onada de destrucció territorial que ens envaeix. Ara el Parlament haurà de discutir el text de la llei que proposa posar fre a les autopistes, els camps de golf, els ports esportius i les urbanitzacions. Trenta-quatre mil veus contra la insensatesa.
No podem deixar de valorar la xifra de les firmes recollides, tenint en compte els estrictes procediments de control que estableix el mecanisme de la iniciativa legislativa popular. Només valen les firmes dels votants (de nacionalitat espanyola, majors d'edat, i residents a les Illes Balears), i cada signatura ha d'anar en un papell segellat pel Parlament i ha de ser avalada pels anomenats «fedataris» que responen de l'autenticitat davant el Parlament. Això fa molt valuós que els incansables de «Salvem Mallorca» hagin recollit gairebé 10.000 firmes més que les que va arreplegar el PP a les Balears a la seva campanya contra l'Estatut que trenca Espanya, sense cap control ni restricció i amb el suport de la presència de la croada espanyolista als mitjans televisius estatals. El GOB ens dóna una altra comparació, en una nota de premsa: les firmes recollides superen els vots que va tenir a les eleccions autonòmiques Unió Mallorquina, el partit que governa el Consell en solitari amb tres escons. Aquí caldria afegir que els firmants de la llei contra la destrucció territorial no han rebut a canvi cap subvenció ni tenen expectativa d'accedir a un lloc de feina, cosa que es deu poder dir d'un nombre reduït de votants d'UM.
Respecte del futur que espera a la iniciativa, una vegada registrada al Parlament, hi ha coses que són previsibles i coses que pertanyen al terreny de la incògnita. D'entre les primeres hi ha el vot negatiu del PP, i amb ell el de la Cambra en què té majoria absoluta, i el vot favorable d'EU-EV i del PSM. El PSIB probablement li donarà suport, alleujat per un rebuig de la majoria que l'eximirà d'aplicar la llei en la seva desitjada propera etapa de govern de coalició amb UM. I respecte del partit de Maria Antònia Munar, és difícil dir si seria pitjor el vot negatiu o el malabarisme polític d'un vot afirmatiu que aniria en sentit absolutament contrari del que ha fet des dels despatxos de l'equip de govern del Consell.
En qualsevol cas, la recollida de firmes i la capacitat de presentar una proposta legislativa concreta són bones notícies. Res més saludable que aquesta mostra de vigor de l'ecologisme en aquests temps tan necessitats de moral, i dic «moral» en el sentit dels que diuen que algú en té més que l'Alcoià. Ara que parlam de futbol, també seria bo que la final de Saint-Denis ens encomanàs una mica d'esperit de remuntada. D'aquí a un any nosaltres també tenim una final: no a Atenes, sinó a les urnes. I, respectant la posició de cadascú en el terreny de joc, hem de saber fer que aquestes coses ajudin a guanyar la final.