nubes dispersas
  • Màx: 25°
  • Mín: 21°
24°

La llengua a TV3

L'espai «El temps», de Televisió de Catalunya, gaudeix de gran popularitat entre els telespectadors de les Illes i és un exemple de rigor científic i de professionalitat. La cadena catalana, amb poc més de vint anys d'història, ja és la capdavantera en tot allò referent a les noves tecnologies de la informació i de la comunicació.

Des d'aquesta secció volia fer alguns comentaris sobre determinades expressions que fan servir professionals com Francesc Mauri, Antoni Nadal o Dani Ramírez. Per una banda, he pogut constatar un ús abusiu de l'expressió «de cara a» per indicar temps futur: «De cara a diumenge, s'espera l'arribada d'un front fred» o «de cara a demà hi haurà temperatures altes». Bastaria dir, respectivament, «(Per) diumenge, s'espera...» i «demà hi haurà...». A més, he observat que utilitzen sovint l'expressió «tarda-vespre», calcada de la castellana «tarde-noche», quan haurien de dir, segons els contextos, «al capvespre» o «al vespre i a la nit».

Per altra banda, els habitants de les Illes els podem agrair que de tant en tant ens «obsequiïn» amb qualque expressió pròpia del català balear. Així, sentim esporàdicament termes com «cap de fibló» o «calabruix», ben vius a les Illes, per bé que el darrer sembla que també s'usa al Principat. Tanmateix, és una llàstima que a TV3 hi hagi en general una presència tan minsa de formes dialectals distintes de les usades al Principat. A les Illes potser molta més gent s'identificaria amb la llengua de Televisió de Catalunya si sentís mots o expressions com «bon vespre», «brou» o «moix».

Joan Llull Vives. Sant Llorenç.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.