algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

Sant Miquel reviu la calor de l'estiu

A partir d'ara, una volta entrats dins la tardor, el dia minvarà a poc a poc. Les jornades tornen sensiblement més curtes, cercant el solstici d'hivern que té lloc al desembre. La reducció de la llum solar influeix, òbviament, en la disminució de la calor. Els matins de cada vegada seran més fresquets a causa de l'augment de les hores nocturnes. Mentre les aigües dels pous revenen, arriba la setmana de sant Cosme i sant Damià, que cauen aquest dilluns, dia 26. És el moment adequat per recordar un dels averanys més tradicionals d'aquesta fita del calendari. Asseguren que si plou durant els pròxims set dies hi haurà un mal any per als pasturatges i 'pocs esclata-sangs! Amb el que ha plogut enguany hauríem de confiar que no sigui així. Esperem, per una vegada, que el pronòstic no es compleixi.

K K K
SANTS METGES. Diuen que sant Cosme i sant Damià patien del mateix: un en patia per defecte i l'altre per excés. Aquests dos sants són els patrons dels metges, apotecaris, barbers i cirurgians. Constituïren l'equip mèdic habitual del segle III i sense ànim de lucre curaren una gran quantitat de persones, bèsties i romans. També són prou coneguts com a patrons de Pina. El dia següent, dimarts, és el torn de sant Vicenç de Paül, el de les conferències, amb les quals es degué fer famós. Es recomana plantar cirerers, pereres i pomeres i trasplantar porros. Convendrà fregar els arbres i animals amb suc de fulles de carabassera per a protegir-los de les mosques.

K K K
TEMPS DE CALMA. Les precipitacions han fet la seva aparició. Això, no obstant, no succeeix tots els anys. Per aquestes dates també es donen molts de dies secs i assolellats, més o menys freds. La lluna tornarà prima durant tota la setmana fins que es perdi. El girant serà dins el nou mes d'octubre. L'actual és un bon moment per llaurar la terra i preparar els sementers de blat, ordi, civada i tota classe de cereals, abans que es tiri de vent. Dijous, penúltim dia de setembre, és la festa bona de la setmana. Sant Miquel és molt habitual en els refranys relacionats amb el temps. També és la festa dels personals i intransferibles Àngels Custodis. Els gabriels i rafels, per això, també en fan de festa. Antigament aquest dia es realitzaven les llogues dels missatges i altres treballadors del camp.

K K K
NO HA ACABAT L'ESTIU. Diuen que el dia de sant Miquel la calor torna baixar del cel. Aviat hauran d'aparèixer noves pluges tardorenques. L'aire tropical que normalment predomina a l'estiu, es veu substituït pels aires que formen els fronts atlàntics, prou característics de l'estació tardorenca. El descens de la temperatura i el retorn benigne de les pluges alegrarà els pagesos, que esperen el nou mes amb tota la intensitat d'un any que comença. Al sol encara farà calor, però s'ha d'anar molt alerta amb els refredats. Amb tants de canvis, es pot agafar un bon constipat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.