muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

L'estiu diu adéu per Sant Mateu

Quan només hagin transcorregut 23 minuts del proper divendres començarà oficialment la tardor. El fred arraconarà la calor i l'estiu d'enguany serà sols història. Amb l'equinocci, el sol entra al signe de la balança i canvia d'hemisferi. Coneguda també com a primavera d'hivern, és una de les quatre portes de l'any. S'igualen les nits i els dies, que tenen ara la mateixa intensitat. La tercera porta de l'any s'obri i, amb ella, el moment de preparar la terra. A les Balears la tardor és un pont entre dos móns, el de l'estiu turístic i el de l'hivern interior. El temps i la terra s'agermanen. Els termòmetres també: «a la tardor, ni fred ni calor». Les feines de la nova estació assenyalen el reviscolament del cicle anual. D'aquí a Nadal les pluges són imprescindibles i a la vegada garantia per a les futures anyades. Ha aparegut, tendra, l'herba demostrant que «no hi ha cosa millor que l'herba que ve a la tardor».

K K K
LA SETMANA DE SANT MATEU. Dimecres, dia 23, el calendari ens recorda que arriba el torn del patró dels comptables, banquers i cobradors d'imposts, així com del poble de Bunyola. Comença l'últim trimestre del cicle anual de festes d'abans de Nadal. Diuen que si per Sant Mateu trona el vi farà mèrits per convertir-se en vinagre. Sembla que les aigües d'aquest dia fan grossos els xots i les trutges i afecten, sens dubte, les temperatures i la verema. Aquest dia és el millor per fer, amb raïm i figues de moro, l'arrop. A Menorca, de la figa de moro mesclada amb meló, síndria, raïm i carabassó, tot cuit amb calç fins a confitar-se, es fa el carabassat. El calendari també ens proporciona divendres dia 23, a Santa Tecla, molt segura i eficaç contra les malalties oculars i patrona dels informàtics i dels qui manegen un ordinador, que avui és gairebé tothom.

K K K
LA COLLITA NECESSITA PLUJA. Moltes de les feines que s'han de fer a la tardor requereixen pluja a voler en aquest temps. D'aquí a Nadal són imprescindibles i a la vegada garantia per a la futura anyada. Solen estar originades per l'arribada dels primers temporals atlàntics, que solen ser freqüents en aquesta època, enfortits per les masses d'aire que van arribant des de l'Àrtic. Són precipitacions que poden malmetre la verema. Enguany l'aigua caiguda durant el setembre permetrà planificar, de manera adequada, les estacions de la tardor i l'hivern. Els aljubs agraeixen el pas d'un estiu que entrada la tardor voldrà allargar-se un poc més amb qualque setmana de calor i dies estirats. No oblidem que l'estiuet de Sant Miquel existeix.

K K K
DESPRÉS DEL PLE, LA LLUNA VELLA. Tornarà prima la lluna i diumenge que ve a les 8 hores i 41 minuts del matí arribarà a la fase del minvant aquesta «lluna setembral, ves-hi amb un poal». A foravila és el moment adequat per fer els clots on s'hagin de plantar els arbres durant l'hivern. Colliu les fruites tardorenques que fan l'esplet i sembrau patata tardana, api, cols, endívies, enciam, espinacs, bledes, porros, carabasses i cols-floris. Empeltau d'escutet pruneres, pomeres, tarongers i pereres. Si teniu jardí, ara es sembren clavellines i vaumes pensamenteres. Antigament en aquesta època maduraven les serves. Avui podem dir que ja no se'n troben.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.