algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
14°

L'inici d'IB3

Els primers informatius d'IB3-TV han mostrat unes característiques que permeten establir una sèrie de conclusions que, si no hi ha canvis sobre el vist inicialment, marcaran la televisió balear.

Primer de tot, la parcialitat oficialista. S'ha comentat molt, els dos primers dies. És exactament el mateix que passa a totes les televisions suposadament públiques. No n'hi ha cap que no sigui la veu del seu amo polític. Així que IB3 no serà excepció. Aquest tipus de mitjans de comunicació no haurien d'existir. Però existeixen. I el partit de torn els usa al seu favor. A tot Espanya passa amb la televisió nacional, i a cada regió el mateix amb la respectiva cadena: Canal9, TV3, ETB, Canal Sur, TeleMadrid, etc. Llavors, és ver, tots tendim a pensar que quan una televisió s'identifica més amb la nostra particular ideologia és més «plural» o «objectiva», i al revés: quan està controlada per un partit que no ens agrada és una monstruositat de «manipulació». Però totes manipulen. IB3 serà pro PP, i això és normal, perquè sempre és així (a Espanya) amb tota tele pagada per tots. Encara és prest, emperò, per avaluar el grau de parcialitat exacte d'IB3. Ara bé, pels dos dies que du en marxa no pareix que tengui intencions de dissimular. En qualsevol cas, no serà massa diferent a la resta.

En segon lloc, i molt més important pel que té de novetat i tanmateix els primers dies pareix que quasi ningú no s'hi ha volgut fixar massa, excel.leix la rectificació lingüística del Govern i de la direcció d'IB3. El president del Govern, Jaume Matas, la vicepresidenta, Rosa Estaràs, i la directora general de l'ens, Maria Umbert, havien dit durant un any que els informatius se farien en les modalitats del català insular. Ho han dit mil vegades cada un. De fet, era una mena d'orgull de marca a priori: article salat, no literari, res de català estàndard, asseguraven. Doncs bé: tot és formal. Res de modalitats. Si més no els dos primers dies. Ja veurem si hi ha canvis. Però en la sortida el registre lingüístic ha estat correcte, normal. No feia empegueir-se. Tenint en compte el que havia anunciat el Govern reiteradament en el Parlament -així com en múltiples entrevistes i intervencions públiques- i l'allau de crítiques que amb tota lògica s'havien produït com a conseqüència, a la vista de l'inici de les emissions dels informatius s'ha de concloure que l'Executiu i la direcció d'IB3 han rectificat radicalment. A la televisió, perquè és ver que a la ràdio sí que se nota el desastre lingüístic. Fa la sensació que el Govern ha decidit deixar la ràdio com a mitjà de tercera divisió regional, a on no importa si se fa el ridícul, i apostar per la televisió. Segurament és purament instrumental, en el sentit que l'anunciat desbarat lingüístic no se pot dur a la pràctica en un mitjà que tengui pretensions de ser percebut com a seriós (indispensable per quallar, tenir audiència i, per tant, més capacitat de manipulació), i no tant per convicció. Se la juga amb la tele, i no amb la ràdio que queda per donar conhort als desbaratats. La presència del castellà -pel.lícules, com se veren el primer dia- és, aquesta sí, l'anunciada. De moment, però, i a reserva de possibles canvis, la rectificació en els informatius és la comentada, cosa que, sigui pel que sigui, s'ha de saludar.

En tercer lloc, la potència tecnològica, pressupostària i de planter de professionals és molt alta. Queda el dubte de com l'afectarà el hàndicap de la sintonització per defecte en alguns aparells receptors, que fa que s'hagi de cercar a posta perduda entre les locals o les de menor entitat que les de referència (nacionals i autonòmiques). Però el potencial demostrat, i a l'espera dels primers índexs d'audiència, pareix apuntar que està en condicions de ser capaç de superar l'Informatiu de TVE-Balears -primer objectiu- i anar directament a disputar-se espectadors amb els de les autonòmiques -no està clar que perseguesqui batallar contra les nacionals- per convertir-se -com diu l'autopromoció- en la referència informativa de Balears. Políticament aquesta lluita és fonamental. No debades és la preocupació del PSOE, que està intentant que Madrid doti millor el centre balear de TVE per poder tenir un mitjà propi per compensar IB3. Si no fa via, i si l'aposta no és molt forta, serà tard.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.