Catolicisme integrista

TW
0

Segurament mai no ha deixat d'esser integrista, el catolicisme dels pobles i les terres d'Espanya. És molt possible que els sigui aplicable tota la llegenda negra que parla d'un poder fàctic amb poderosos mecanismes ideològics, jugant un paper històric de fre a qualsevol reivindicació humana que pogués anar enfrontada al que ells entenen per «ordre establert». El passat feudal de l'Església no fou qüestionat ni tan sols per la Constitució liberal de 1812, «la Pepa», que reconeixia a Espanya una sola religió, la catòlica. Així, aquest país desgraciat, sovint deixat de la mà de Déu i de la Història, pogué esser conegut, durant molts anys, amb l'ominós epítet de «reserva espiritual d'Occident». Els convenis amb la Santa Seu posaven sota pal·li el general petit, i establien contubernis entre poder polític i poder religiós. Franco, sense anar més enfora, tenia potestat per proposar el nomenament de cardenals que eren investits a Roma. I no diguem res d'una antiguíssima cantilena que parlava de sofrir amb resignació totes les injustícies en aquest món, a l'espera de rebre, en la vida eterna, mil per u. Aquella bella persona que es deia Gabriel Alomar, ja deixà escrit, en el seu moment, que no es tractava d'actuar com a «menjacapellans», sinó d'evitar que ells ens mengin a nosaltres. Ara, de bell nou, salta al primer pla d'actualitat una maniobra conjunta de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) i el Papa de Roma, amb la intenció de presentar-se com a víctimes d'un govern socialista que es proposa anorrear l'Església catòlica. No es tracta d'això, per bé que motius no en mancarien. Les mateixes paraules del cardenaRouco Varela quan es refereix a les arrels sembrades del cristianisme (potser seria més honest dir-li catolicisme, dos conceptes que no sempre coincideixen) a la pàtria i a la família, com una «voluntat de Déu a l'hora de dibuixar els marcs socials i jurídics de la vida», palesen una ombra de fanatisme tan evident que torna a fer por. Com altre temps en feia la Inquisició Espanyola, capaç de castigar i matar en nom d'uns alts ideals que no solien coincidir amb els de les víctimes. «El Xoco» em fa notar que els bisbes han arrossegat el Papa a una guerra contra el Govern, que sembla voler fraccionar la ciutadania.

-Ell diu que el laïcisme que ara es viu és una restricció de la llibertat religiosa.

-Qualsevol porta oberta en el món de les creences els va en contra. De fet, obliden que cada vegada que s'ha obert la mà de les llibertats reals, els seus dominis han hagut d'estrènyer-se, i els seus valors han fet anques enrere.

-De fet no hi ha cap prohibició ni cap menyspreu a la seva fe, que jo sàpiga.

-No hi és ni està en l'ànim d'aquest Govern arribar a aquests extrems. Potser haurien de recordar que la Segona República Espanyola va treure de les escoles els santcrists. Ara la religió continua a tots els centres públics, només és que no té valor en el currículum de l'alumne.

-També podrien recordar que la Constitució de 1931 deixava ben clarament establert, a l'article 3 del Títol Preliminar: «L'Estat espanyol no té religió oficial» i, pel que fa a l'actual, de 1978, dins l'article 16 del Títol I, es garanteix la llibertat religiosa i de culte i clarament s'afirma: «Cap confessió tindrà caràcter estatal».

-I obliden que ara les creences religioses són variopintes. Les prerrogatives d'ells poden esser igualment reclamades per moltes fes, plurals i diverses.