Gastronomia versus síndrome nadalenca

TW
0

Mentre per la televisió parlen de la síndrome nadalenca, tristesa quan arriben les festes, mumare diu, com en vida deia la seva mare, «enguany que som viva tornarem a fer un bon Nadal». Té 88 anys i no record un sol desembre que no hagi estat de primer ordre gastronòmic. Mallorquí, naturalment, perquè ella no entèn que ara es consumeixin llagostes, gambes, ostres i besucs, o boga-ravells. Per tant, si no hi ha res de nou, avui començarà la familiar litúrgia amb sopes mallorquines i frit de porcella. I per sopar, ritual de la Nit de Nadal, sopa de la reina, farciment -que a casa nostra sempre hem castellanitzat fiambre: no hi ha res perfecte en aquest món- i torrons. Potser una part d'aquest 33% de la població afectada per la síndrome nadalenca ignora com pot reconciliar amb la vida, ni que sigui en dies de consumisme i joia fingida, el brou del fiambre amb sèmola i pilotetes (de carn magra de porc i de vedella mesclades), juntament amb els ous de l'indiota o gallina com a menuts, i trossos de flam salat. Altre temps, ella tenia cura dels torrons fets en casa: de gema, de nou i coques de torró (combinació de gusts d'ametlla, canyella i ralladures de llimona, tot embolcat dins neules), però el temps no passa debades i ara els anam a cercar a Can Frasquet. També hi solia haver, en temps de la padrina Margalida, santanyinera, amargos i mantecados, dolços no normalitzats, lingüísticament, a casa nostra. Restin així talment per a la posteritat. El dinar de demà, més generalitzat per a una part de la població, ara o adés, consistirà en macarrons, fets amb el brou del farciment, i els inveterats menuts; de segon, farciment, i de tercer, rostit de porcella o de xot. I per a la Segona Festa, -a Santanyí li diuen «Sa Mitjana Festa»-, tocarà arròs de menuts i escaldums o indiot a l'aigua. Aquests dos plats són dues de les nostres meravelles gastronòmiques i jo no sabria dir per quin dels dos m'inclin. Perquè si els escaldums tenen un toc particular i familiar, amb la variable d'incorporar-hi, a més del llorer i l'api, clovella de llimona i de taronja, que dóna un punt exòtic a la carn de l'au, l'indiot a l'aigua té també el seu secret. Quan la carn està ja ben daurada, cal no oblidar res de l'assaonat (allò que el pare deia «varietat de gusts»): sal, pebrebò, nou moscada, api i una tasseta de xerès sec. Després, quan ja quasi ha acabat de coure, vénen els pinyons frits: la meitat sencers i l'altra meitat triturats. N'Aquil·les, amb la insolència dels seus pocs anys, pregunta si tot el patracol que he explicat combat de debò la tristesa inherent a les festes de Nadal i Cap d'Any.

-No ho dubtis, jove. La meva padrina deia que encara que res no surti com volem a la vida, quan un ha menjat bé ho veu tot d'una altra manera.

-Es veu que la teva padrina tenia alguna cosa de filòsofa.

-Filosofia de la vida, crec que sí. Ella hauria pogut inventar l'escola de l'optimisme biològic.

-I dels vinets que no en dius res, soci? Perquè el menjar també demana beure.

-Jo diria que cal inclinar-se pels negres mallorquins. N'hi ha de molt bons procedents de les bodegues de Miquel Oliver, Toni i Miquel Gelabert, Jaume Mesquida, i Macià Batle, entre altres. Són vins que poden competir amb els Rioja i els Ribera del Duero.