Sr. director:
Li agrairia la publicació de la següent carta que està dirigida a ciutadanes i ciutadans que participen en els Tallers dels Centres Culturals Municipals de les barriades de Palma, com són ara Coll d'en Rabassa, es Fortí, es Jonquet, Polígon de Llevant, Puig de Sant Pere, Rafal Vell, es Viver, Establiments, la Soledat, s'Aranjassa, s'Ecorxador, sa Calatrava, Sant Jordi, Santa Catalina, Son Ferriol, Son Gotleu, Son Oliva, Son Real, Son Serra-sa Vileta, Son Roca-Son Ximelis.
El diari Última Hora de dijous, dia 2 de setembre passat, publicava: «Centros culturales. La Junta de Govern acordó igualmente conceder a las empresas y asociaciones que gestionan los centros culturales municipales una subvención total de 125.000 euros, así como reservar un crédito de 268.783 euros para la realización de diversos programas de dinamización sociocultural en dichos centros para el próximo curso 2004-05».
Pel Catàleg de Tallers 2004-2005, revista dels centres culturals núm. 22, s'ha pogut comprovar que els centres culturals municipals, en total, són 21: els euros destinats són 393.783 (en pessetes, 65.367.978 pts) que, repartits pels 21 centres culturals, corresponen 18.751 euros (en pessetes, 3.112.760) a cadascun.
No sé si tots els centres culturals reben la mateixa quantitat.
Per m'agradaria que es fes una reflexió. Podríem comprovar que alguns d'aquests centres culturals s'han convertit en uns grans centres de negoci.
L'empresa o associació gestora té l'obligació de pagar als monitors i, com se suposa, de tenir-los assegurats. Tot allò que paguen els alumnes va a parar a l'empresa o associació gestora, perquè en pagui les despeses.
Per què dic que alguns centres culturals s'han convertit en un gran negoci? Només un exemple: un taller de 30 persones que paguen 10 euros al mes, arreplega 300 euros, o sia 49.800
pessetes.
Qui paga l'empresa o associació gestora al mes, per aquest taller?
No té més gastos, ja que a l'edifici destinat a centre cultural, en ser propietat de l'Ajuntament de Palma, el que corre amb totes les despeses, és el mateix ajuntament: personal de matí i horabaixa, aigua, llum, telèfon, neteja, manteniment.
Repetesc, una vegada i una altra: per què, si si un centre cultural, no s'hi organitzen d'altres activitats a més de tallers, com són conferències, debats, taules rodones, xerrades, sessions informatives, projeccions instructives, etc.
Serà perquè els doblers criden doblers?
No oblidem que el poble que promet un bon futur és el poble que estima la cultura.
No vull molestar ningú. Però em dol moltíssim que els Centres Culturals Municipals de Palma no representin allò que són de bon de veres.
Una veïnada del Camp Rodó.
Isabel Rossell. Palma.