Un nou to de veu poètica

TW
0

El poeta Josep Lluís Aguiló, manacorí, ha estat fins avui quasi un desconegut, entre nosaltres. El 1986, als denou anys, publicà Cants d'Arjau, saludat amb elogis d'esperança pel professor Pere Rosselló Bover (recentment catedràtic de la UIB, crític afinat i poeta de vàlua indiscutible). Denotava, aquella primera compareixença, una maduresa poc habitual en un escriptor tan jove. La problemàtica era en part la típica d'un adolescent, però ens sorprenia amb un llibre unitari -fet gens habitual entre nosaltres-, a la recerca de la individualitat, d'una veu pròpia, i, sobretot, amb un bagatge de lectures que denotava la seva passió fonamental. No m'ha estranyat gens que el segon llibre, sortit del forn fa un mes, es tituli La biblioteca secreta (Col·lecció El Turó, 2004). I que, en el poema Novel·les, fent un càlcul aproximat confessi, un punt decebut, que al llarg de la vida «No en podré conèixer gaire. / Unes vuit mil si visc fins als vuitanta». En un esplèndid treball introductori, el prologuista, l'Imparable Hèctor Bofil-premi Ciutat de Palma a la darrera convocatòria-, centra els continguts d'aquest poemari dens quan afirma: «es podria definir com una poètica del coneixement». Ara, el jo poètic camina a la recerca de «les portes d'or, els panys i les claus / de la biblioteca secreta de l'oblit». Lectura i escriptura, plantejades com la recerca del coneixement en una triple direcció: les veritats immanents; les que li arriben en contacte amb el fet de viure, i tota la informació adquirida a través dels llibres, de la memòria dels papers llegits a la recerca d'un «imaginari col·lectiu que ens enforteixi», dit sigui amb paraules del prologuista. N'Aquil·les ha trobat un alè d'esperança en la lectura d'aquest llibre d'un poeta encara jove, que ha treballat llargs anys des de la soledat per bastir un to i una veu propis i un edifici ideològic consistent.

-De vegades -em confessa-, sembla que l'esforç de Josep Lluís Aguiló per arribar al coneixement, va farcit de conceptes culturals i filosòfics, però quan els penetres, mostren una claredat i una profunditat que només pot donar la poesia.

-Evidentment. Quan la literatura actua amb fonaments de veritat, pot arribar més lluny que la filosofia. I aquí el poeta marca espais de diàleg amb la tradició, de vegades propera, amb una referència quasi el·líptica a Jorge Luis Borges, i més sovint, de manera oberta i confessada, al món de Ramon Llull. Sense oblidar l'esplèndida Elegia en la mort de Gabriel Galmés, company generacional recordat amb intens sintetisme.

-Aquest poeta sembla presentar-se amb una cultura molt assumida de mites, ritus i símbols, amb voluntat desmitificadora. La seva poesia sembla un pols sostingut amb la tradició, per tal de desposseir-la de la càrrega sagrada i arribar a una veritat essencial i real, on la poesia pot arribar a esser més real que la realitat mateixa.

-Ho he percebut com dius, i com també ho constata el prologuista. El fet es posa en evidència després d'una afirmació radical («No hi pot haver pietat pels qui desconeixen / el dolor en la seva màxima forma»). El poema que ve a continuació, L'esperit de l'illa, m'ha interessat especialment per la particular manera que té de continuar una visió crítica des del nihilisme o el descrèdit de la fe.

-És cert. L'illa es relaciona amb la llacuna Estígia, els baladres verinosos, el camí del Tàrtar i un oceà de foc. El to és profètic i desolat. Veu herois encadenats a la bogeria, de viatge cap a les nostres costes on, a desgrat d'un bateig de napalm sagrat, acabaran de sembrar l'illa de casetetes.

-Terrible i terrorífic. Els mites universals al servei de la justícia!