algo de nubes
  • Màx: 34°
  • Mín: 24°
34°

Romeria ferroviària, versió 3.0

La visita a la línia Inca-Manacor organitzada per la Conselleria d'Obres Públiques per donar-nos l'oportunitat històrica de veure com la tornaven a tancar amb mentides, va tenir alguns moments de tensió verbal. Per evitar-la i no tornar a sentir parides de tan alta intensitat com les que deia el director general d'Obres Públiques (allò no havia passat mai a Espanya, deia), vaig decidir quedar una mica enrere. Allà, quasi sense voler, em vaig trobar discutint amb alguns amics del Partit Popular amb càrrecs als ajuntaments afectats pel tancament de la línia. La discussió va ser breu i va versar sobre un dels temes que més em preocupa des de fa anys: els morts derivats dels accidents de trànsit. A tot el món per aquesta causa moren 1'2 milions de persones i més de 50 milions en queden ferides cada any. En aquest planeta, 3.000 persones tanquen els ulls per sempre diàriament per culpa d'un accident de trànsit. Enguany, les Illes Balears, amb 59 vides perdudes a la carretera, van camí de batre un macabre rècord. Les morts han pujat al voltant d'un 70% (l'any passat en el mateix període només n'havien mortes 35).

Tenim una xarxa viària molt millorable, és cert, i s'ha de millorar, és indispensable. Però també s'han de prendre altres mesures. A França han reduït més d'un 20% la mortalitat al volant gràcies a l'establiment del carnet per punts i els radars fixos. Mentrestant, a Mallorca se posava en marxa una campanya de certs polítics i certs mitjans en què s'ha volgut lligar la construcció d'autopistes amb la disminució de víctimes d'accidents de trànsit. Estadísticament, les autopistes són més segures que una mala carretera, però no que una bona carretera. En un article publicat per Miquel Àngel Llauger en aquest mateix diari, ens posava al corrent de les conclusions de la «Comissió no permanent sobre sinistralitat a les carreteres i vies urbanes» del Parlament. Aquesta Comissió parlamentària, integrada per 9 membres del PP, 4 del PSOE, 2 del PSM, 1 d'EU i 1 del Grup Mixt, va escoltar multitud d'experts sobre el tema i representants de la societat civil balear. Després de realitzar aquesta tasca d'investigació, la comissió va arribar a conclusions com ara que s'havia d'incrementar la supervisió policial, aplicar una normativa més estricta, millorar la investigació i seguretat viària, pacificar el trànsit o millorar el transport públic. La comissió, amb una majoria de membres del PP, no deia ni una paraula de fer més autopistes per reduir els morts a les carreteres. En tot cas, tenint en compte qui ha fet aquesta campanya per esbiaixar la realitat, no és gratuït plantejar-nos cinc qüestions:

Pregunta número u: Quin partit va estar governant a Mallorca i a Madrid entre 1996 i 1999 sense millorar les comunicacions amb automòbil entre Manacor i Palma? El Partit Popular. Pregunta número dos: Qui va aparcar l'autopista de Felanitx a les eleccions de 1999 a causa de la seva impopularitat? Jaume Matas (PP). Pregunta número tres: Qui va bloquejar les inversions en la xarxa viària i ferroviària balear entre els anys 1999 i 2003 des de Madrid? Francisco Àlvarez Cascos (PP). Pregunta número quatre: Qui va prometre que l'autopista no passaria per Felanitx si guanyava les eleccions a aquesta alcaldia l'any 2003? Catalina Soler (PP). I final: Qui aplica mesures radicals i inapropiades com ara tancar la línia Inca-Manacor per evitar accidents i no està a l'altura, ni prop fer-s'hi, per lluitar contra l'augment del 68% de les víctimes dels accidents de trànsit a les Balears? Mabel Cabrer (PP).

Perdonau, me'n deixava una, de pregunta: Quants nins, homes i dones d'aquestes illes han de morir en accidents de trànsit perquè els nostres polítics s'agafin aquest tema amb responsabilitat i deixin de fer demagògia? No hi ha prou famílies destrossades encara? El tren és el mitjà de transport terrestre més segur que existeix i ajuda a disminuir el trànsit per carretera. Per tant, contribueix a la seguretat dels qui l'utilitzen i dels qui continuen anant en vehicle privat. En atacar el Pacte de Progrés a través del tren, a qui s'ataca realment és als ciutadans de Mallorca. Segons els tècnics independents de reconegut prestigi que van visitar la línia, ja fa un mes que podria tornar a estar oberta en la seva totalitat i funcionar amb la màxima seguretat (http://www. mallorcaweb.net /trensi /noticies.html). Benvolguts amics, falten millors carreteres, sí, però no li faceu pagar al tren i als ciutadans que representau. En sortim perjudicats tots. Alguns, desgraciadament, per sempre. Per tot això, és d'agrair que l'Ajuntament de Sineu, amb un equip de govern format per UM i PP, hagi demanat la reobertura urgent de la línia fins a aquesta població. Em deman a què deuen esperar la resta de poblacions afectades. Mentrestant, la Direcció general de Transports del Govern ha encarregat una investigació sobre un conductor d'autocar de la línia Inca-Manacor que va tenir un accident amb un camió. Sembla que conduïa amb excés de velocitat i de copes. Fa uns anys, un altre conductor d'Aumasa també va ser notícia: no tenia carnet. Que trista que continua sent la història del transport públic d'aquesta illa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.