cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 7.68°

Conflicte del català

El Govern Matas ha de dialogar amb els examinadors de la Junta Avaluadora de Català. La suspensió de les proves previstes per al mes de juny i l'ajornament fins al 30 d'abril de la publicació dels resultats de les de gener són la prova més fefaent de les conseqüències que produeix aquest enfrontament. Els examinadors volen, en essència, respecte i reconeixement per la seva feina. No es comprèn que el Govern balear anunciàs l'equiparació del nivell C de català amb els alumnes que acaben quart d'ESO sense consultar els professionals. Aquí s'inicià un enfrontament que està fent molt de mal a la imatge dialogant i centrista, que hauria de ser un dels distintius de l'Executiu Matas.

Les Balears necessiten un imprescindible consens social al voltant de la llengua catalana, però des de la perspectiva que es tracta, en essència, d'una qüestió científica i no política. L'Arxipèlag té el privilegi de comptar amb un ampli segment de filòlegs especialistes en la llengua de Ramon Llull de primera qualitat, que formen part del patrimoni intel·lectual d'aquesta terra. No es pot prendre cap decisió que afecti la llengua catalana sense tenir en compte el parer majoritari d'aquests científics, de la mateixa manera que no es pot dur endavant una política sanitària coherent sense consultar els metges.

Tot país cohesionat, fort i desenvolupat cuida la seva llengua com un dels seus patrimonis més importants. I els seus governs fan pinya amb els escriptors i els filòlegs en defensa de la llengua i la cultura de tots. Així es fa gran una llengua i així un país assoleix reconeixement i respecte.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.