nubes dispersas
  • Màx: 33°
  • Mín: 26°
33°

La futura televisió autonòmica i les modalitats

Sr. director:

A l'edició del diari Avui de dia 30 de març apareix una entrevista a Maria Umbert, directora de la futura Radiotelevisió de les Illes Balears.

Les seves paraules pareixen, a primera vista, una declaració de bones intencions: «El projecte audiovisual de les Balears serà de qualitat, pròxim i de tots». Tanmateix, pel que fa al model lingüístic, reflecteixen una vegada més aquesta dèria gairebé malaltissa per les modalitats del català insular i pel fet diferencial balear que demostren les nostres autoritats. Quan Umbert diu que «donarà prioritat a les modalitats lingüístiques, però sense excloure el castellà», el que fa és desacreditar la nostra -única- llengua. Per què no pluralitza en esmentar el castellà?

L'entrevistada afegeix que les pel·lícules «doblades en el català de Catalunya no semblen les més apropiades per potenciar les modalitats lingüístiques de les Balears» i per això «s'emetran en castellà». Amb això demostra que no és prioritari assolir la plena normalització lingüística en català a les nostres illes.

Pel que fa a l'afirmació que «la idea és doblar al mallorquí alguns programes», cal tenir present que els menorquins, els eivissencs i els formenterencs, que parlen una llengua amb uns trets molt més semblants als del català central que no als del mallorquí i que ara ja no s'identifiquen amb el mallorquí parlat a les emissions de Televisió Espanyola a les Illes Balears, previsiblement tampoc no reconeixeran com a pròpia la «modalitat» de la futura televisió autonòmica.

Així i tot, el fet que s'hagi optat per fer la major part de la programació en català es pot considerar una cosa positiva.

Joan Llull. Sant Llorenç.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.