nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
14°

2004, repte de futur

(Aquest és el missatge de Cap d'Any del president del Govern balear, Jaume Matas).

Aprofitant la tradició de Nadal i Cap d'Any de fer balanç de l'any que deixam enrere i de formular les intencions que ens guien per als mesos que han de venir, crec que és el moment adequat de passar revista a les actuacions de govern dels sis mesos de gestió, treure'n conclusions i plantejar els projectes més immediats per a l'any que està a punt de començar.

Dit això, ja sabeu que mirar cap endavant, recuperar la confiança, mantenir la capacitat de reacció i apostar per la prosperitat de la societat balear no és fàcil. L'únic secret és la feina, la bona feina. I no la feina per la feina, sinó la feina basada en una actitud receptiva, de voluntat de percebre què vol la societat civil, el teixit productiu, la gent del carrer, i què s'ha de menester per satisfer aquestes demandes.

En aquest sentit, l'any que ve serà un any fonamental per demostrar que renovar l'ambient polític serveix, si més no, per reprendre objectius claus a l'hora de donar un impuls definitiu a les expectatives de futur de la nostra terra. Així, hem de mantenir les perspectives turístiques que conformen l'eix de l'economia balear, aplicant-hi -això sí- les mesures correctores pertinents per aconseguir un equilibri de sostenibilitat a favor dels nostres recursos naturals.

Per això, oferir al teixit empresarial prou al·licients per implicar-se en els nous projectes econòmics ha estat una de les prioritats d'actuació de l'actual Govern. I ho ha estat per una raó molt senzilla: l'empresari és el principal creador de llocs de feina i els índexs d'ocupació són fonamentals per marcar el grau de benestar social d'una comunitat. D'aquestes xifres dependran, en definitiva, les possibilitats reals de prosperitat de la societat balear.

Igualment, hem afrontat amb realisme problemes històrics que han condicionat el desenvolupament i la qualitat de vida dels ciutadans i les ciutadanes de les Illes Balears. La solució ha passat per adoptar una actitud negociadora amb l'Administració central i una clara voluntat de col·laboració institucional.

Els resultats positius no s'han fet esperar. Només fa mig any que governam i ja hem aconseguit algunes fites importants.

Per una banda, hem aprovat l'assignatura pendent d'abaratir els preus dels vols interinsulars. D'una vegada per totes, la comunicació aèria entre les Illes és més assequible per als residents.

Per una altra, hem posat els fonaments perquè, a mitjan termini, els problemes de subministrament energètic es resolguin d'una manera definitiva. Amb la combinació del gasoducte i el cable elèctric acabarem amb un monopoli i un aïllament històrics que ens impedien disposar d'energia en les mateixes condicions que els ciutadans de la Península.

És a dir, hem combatut els efectes nocius del fenomen tan injust de la insularitat. No és cap miracle. És només que hem sabut trobar la fórmula d'aplicar amb eficàcia els principis continguts en el Règim Especial.

Ja he dit al principi que els rituals de Nadal i Cap d'Any inclouen també els projectes per al futur immediat. El Govern que m'honora presidir té com a eix fonamental d'actuació adoptar mesures per retornar les Balears al lloc del rànquing europeu que els correspon.

Per fer-ho possible, apostam per la millora de les infraestructures existents; per la projecció d'unes Illes Balears dinàmiques que assumeixin el seu pes específic en el context nacional i internacional; per un model sanitari de qualitat, capaç d'assumir les demandes d'una població que creix contínuament.

Aquestes línies d'actuació no són casuals. Van encaminades a satisfer els drets humans més elementals, com ara, el dret a no morir en la carretera; el dret a tenir una assistència sanitària digna i eficaç; el dret a rebre la millor formació possible, i el dret a ocupar un lloc de feina estable, cosa íntimament relacionada amb el ressorgiment de l'economia balear en el concert europeu.

Això no pretén ser una declaració d'intencions. És, clarament, una invitació a tothom per participar en la progressió de la nostra terra, és a dir, en la construcció d'unes Balears sòlides, fidels al seu comportament hospitalari de sempre, i amb la llibertat suficient per sentir-se responsables del futur que els nostres fills mereixen.

I, amb aquesta voluntat de servei, vull fer-vos arribar els meus millors desigs de felicitat per a l'any que comença. Estic segur que vos aportarà el benestar que vos heu guanyat.

Gràcies a tots i molts d'anys.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.