La Plataforma de professors d'Educació Plàstica i Visual de Mallorca vol manifestar que el passat dia 3 de juliol de 2003 es va publicar el Reial Decret 831/2003, de 27 de juny, que estableix l'ordenació general i els ensenyaments comuns de l'ESO per a la implantació de la LOCE als centres de Secundària. Segons aquest ordenament, l'Educació Plàstica i l'Educació Musical es veuen reduïdes a la presència testimonial d'una hora setmanal al primer cicle de l'ESO i la impartició de les dues hores del tercer de l'ESO només a l'itinerari Tecnològic en el cas de la Plàstica i a l'itinerari científic. Humanístic en el cas de la Música.
Això significa que, si es manté aquesta assignació horària, hi haurà alumnes que al llarg de la seva formació només tendran una hora de classe d'una d'aquestes àreees, quan fins ara disposaven de quatre hores obligaròries al primer cicle i dues al segon. De sis passam a una o, en el millor dels casos a tres.
Crida l'atenció que a partir de la publicació del Decret d'humanitats a l'any 2000 i després amb el nou marc de la LOCE del 2002, les assignatures de Plàstica i Música que formen part de l'educació integral dels nostres alumnes en la seva vessant sensible, instrumental i creativa, siguin considerades com a assignatures maria i no rebin ni la consideració ni la disponibilitat horària que necessiten.
D'aquesta manera l'educació artística es convertirà en un article de luxe que haurà de completar-se com activitat de lleure.
Aquest tractament comparteix a la vegada una elevada consideració social de l'ativitat creadora amb la qual l'Estat espanyol avicia i manipula amb la concessió d'innombrables premis i consideracions socials els músics i els artistes plàstics, formant part aquestes pràctiques del nucli més important de la nostra cultura. La cultura hauria d'estar a l'abast de tots els nostres alumnes, ja que l'objectiu fonamental de la LOCE, i també de la LOGSE, és la formació de ciutadans.
La Plataforma de professors d'Educació Plàstica i Visual de Mallorca demana sensibilitat a les nostres autoritats educatives enfront d'aquest problema i coratge per posar-hi remei amb l'adaptació del Reial Decret a la nostra Comunitat.
R. Andrés i Joana Bestard. Palma.