El titular era aquest: «Els restauradors volen que el Govern impulsi el turisme gastronòmic». L'argument per defensar aquesta aspiració venia explicat (DdB 29 XII 03) de la manera següent: El president de l'Associació de Restauració de la Caeb, senyor Antoni Mas, «assegura que aquest impuls provocaria un alentiment de la pujada del preu de l'oferta complementària, ja que l'actual estacionalitat turística de les illes obliga els empresaris del sector a 'treure' partit de la temporada alta, amb preus que resulten de vegades abusius», etc. El senyor Mas també ens convida a fer ús dels «serveis que nosaltres oferim a la població balear perquè sigui conscient de la importància que té i que és el motor de la nostra economia». Gràcies, però ja en sabíem cosa: els governants ens ho recorden cada dia. Hi ha algunes coses en aquesta informació que mereixen un comentari. El reconeixement que els preus dels restaurants «de vegades» resulten abusius crec que és la primera vegada que es fa públic. Pot suposar un timidíssim balbuceig d'autocrítica, molt lloable i d'agrair venint d'un col·lectiu que amb tanta freqüència -i no només «de vegades»- és objecte de crítica i sarcasme. No és del tot descabdellat culpar-ne l'estacionalitat, però no acaba de ser just que el client indígena, que no l'ha inventada, la pagui. Aquest «suplement» ara reconegut pels empresaris és una espècie d'ecotaxa tàcita, però ineluctable, a partir de la qual ningú ha fet grans aldarulls. D'altra banda, molts de restauradors us diuen que l'estacionalitat no els afecta en absolut, i en molts dels seus establiments no veim que els preus reflecteixin el servei i la qualitat que ofereixen; ni veim que la pujada d'aquests preus «s'alenteixi». Està bé, creis, parlar d'un alentiment en la puja dels preus com a contrapartida a possibles campanyes del Govern -les campanyes no són de franc- en pro del turisme gastronòmic? No estaria millor parlar d'una moratòria? Però, sobretot, s'hauria de tenir la seguretat que l'oferta gastronòmica del nostre país és veritablement atractiva i presenta unes especificitats que puguin contribuir de manera eficaç a l'elecció de destí per part de turistes que, en l'aspecte gastronòmic, coneguin un poquet el món. Naturalment, hi ha una bona partida de restaurants regits per bons professionals, persones que no imposen preus «abusius» de manera convulsiva i que treballen la cuina amb coneixement i amb una creativitat asserenada. A partir d'aquest petit nucli en podríem començar a parlar, però, no ho sé, servidor, com a contribuent, voldria tenir més informació abans d'aplaudir inversions del Govern en la promoció del turisme gastronòmic. Ja estam, el Govern no necessita que cap espontani li faci mamballetes, però em paguen per dir-hi la meva. (I parlant de restaurants mallorquins, qui tria els quadres que pengen a les parets, el restaurador, la seva senyora o el decorador? Res, curiositat simple, però molt malsana).
Turisme gastronòmic?
Comenta
Normes d'ús
Avís legal» El contingut dels comentaris és l'opinió dels usuaris o internautes, no de dbalears.cat
» No és permès escriure-hi comentaris contraris a les lleis, injuriosos, il·lícits o lesius a tercers
» dbalears.cat es reserva el dret d'eliminar qualsevol comentari inapropiat.
Recordi que vostè és responsable de tot allò que escriu i que es revelaran a les autoritats públiques competents i als tribunals les dades que siguin requerides legalment (nom, e-mail i IP del seu ordinador, com també informació accessible a través dels sistemes).
Comentaris
De moment no hi ha comentaris.