Ràdio UC Eivissa

TW
0

Som Ràdio, un atac a com som i són les coses de ben fetes.

Sigui quina sigui, la resposta està en el vent.

Aquestos dies els mitjans de premsa de les Illes, sobre tot a Mallorca han publicat una sèrie d'articles i opinions fent referència al tancament d'aquesta plataforma radiofònica creada fa uns anys pel Pacte Progresista partint de la voluntat d'afavorir el procés de normalització lingüística donant resposta a diverses necessitats. Totes elles molt lloables: la difusió permanent dels intèrprets, la música i la producció discogràfica de les Illes Balears. Una radiofórmula musical de qualitat que arribés als joves (els qui asseguren el futur de la nostra llengua). Amb el canvi de Govern, saltarà de la programació i el resultat el dia d'avui serveix de poca cosa, ja que a totes les Balears ja no podem escoltar-la, ni tan sols per internet.

Aquest fet és lamentable i més des de la meua perspectiva dins el món de la ràdio social i cultural, per l'experiència que tenc de bastants d'anys lluitant per una comunicació de base pública i lliure a Eivissa. Estic a favor de moltes opinions que surten en defensa de Som Ràdio, que indiscutiblement mereixen tot el nostre suport: per una emissora que emetés en català les 24 hores i que arribàs a tot el territori.

L'extermini d'aquesta emissora que no feia mal a ningú, per la decisió del Govern del PP, no té gaire perdó de Déu.

De totes maneres, també pens que no té gaire perdó de Déu que ningú no estigui criticant en els mitjans de comunicació el fet que el Pacte Progressista, durant quatre anys, no hagi estat gaire responsable ni competent a l'hora de crear i de cercar les eines legals i socials que haurien vetlat pel correcte marc de funcionament de Som Ràdio -una vegada que no estiguesin en el poder- i igualment pels altres afectats que hi ha per tot el territori balear, donant suport als seus projectes, descentralitzant i democratitzant la comunicació a nivell local, social, jove i cultural: quantes ràdios de base pública i social hi ha als municipis d'Eivissa? A vila trobem Ràdio Uc Eivissa, quasi dotze anys de resignació i resistència, a Sant Josep trobem Ràdio Sant Josep, que aguanta a ràfegues. Què serà de Ràdio Illa de Formentera? També l'exterminarà el nou Govern. Per què Ràdio Jove i quasi totes les competències de joventut estan a Mallorca? Les competèncias de Política Lingüística també estant allí. Les inversions també. Per què tot és tan incongruent i difícil d'entendre i trobem tants de papers a Eivissa impresos de broma, que són un atac a com som i són les coses de ben fetes?

Com sempre és la gent del carrer, l'oient els qui estan pagant el poc respecte que hi ha dins la política en general, els uns als altres generant que en un costat del món la Constitució, les lleis i les paraules dels seus defensors facin riure, i a l'altre costat facin plorar o tremolar de por.

En què consisteix la «completa il·legalitat» de Som Ràdio. M'agradaria trobar una persona que m'ho pogués explicar. I els autèntics perquès? L'Estat espanyol no volia donar freqüències al Govern del Pacte? Com és que la gestió inicialment era d'UH Radio (empresa privada i comercial) per optar llavors per ocupar provisionalment unes freqüències lliures, que és el més habitual segons el recent estudi de la Cadena Ser i l'Associació de Ràdios Comercials, en la qual figuren unes 1.300 freqüències ocupades il·legalment.

Qui està ocupant aquestes freqüències, quines són les més perjudicades i perseguides i per quines raons?

Monopolis, nefasta gestió i regulació de l'Administració autonòmica i estatal, «pitorreo i chollo» dels que tenen pasta i poder...


David Lluy Torres. Ràdio Uc Eivissa. Les ones lliures.