algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
17°

La quinta columna

És impossible que Jaume Matas hagi escrit de la seva pròpia mà la conferència que llegí dimecres al Club Siglo XXI. Un home de la seva trajectòria liberal i que fa uns anys apostava per defensar les Balears del centralisme mai hauria emprat el concepte «quinta columna» com ho féu a Madrid. Sap el mal que pot fer amb aquesta demagògia destinada a fer bavar ignorants, ara que Euskadi i Catalunya han tret les ungles a la dreta centralista?

És necessari recordar-li què significa «quinta columna»: El novembre del 1936 Franco llançà quatre columnes de moros i legionaris contra el Madrid republicà assetjat. Aleshores, Radio Castilla de Burgos emeté un programa titulat Las últimas horas de Madrid. Els periodistes falangistes anunciaren que a les quatre columnes que avançaven s'hi uniria una de «quinta», que esperava «amagada» dins la capital. La primera línia franquista arribà fins a la casa de Velázquez, situada molt a prop del palau de la Moncloa. La casa es calà foc i hi morí cremada una companyia d'antifeixistes polonesos. En ple drama i veient caure els seus companys, els republicans que defensaven Moncloa es posaren a cantar: La casa de Velázquez se pega fuego, con la quinta columna metida dentro. En aquell context horrorós d'odi i destrucció, es produí la matança de conservadors i ultradretans a Paracuellos del Jarama. Radio Castilla havia creat una «quinta columna» i contribuí a encendre una fogatera que acabà en assassinat massiu. Després vengueren revenges brutals, com la destrucció de Gernika i els mortífers bombardejos de Barcelona. I tornant als nostres dies, es pot concebre ETA sense Gernika? Es pot capir el menyspreu dels catalans envers tot el que faci olor de centralisme de dretes sense la conquesta franquista del Principat?

Per què Matas obra a la brava i tira sal sobre les cicatrius del passat? Per què titlla de «quintacolumnistes» els balears que estimen la llengua i la cultura catalanes? És que els vol exterminar? És que vol desenterrar aquell terrible crit de tuti rossi fusilati! que proclamava el comte Rossi, cap dels feixistes mallorquins i conegut com el león de Son Servera, quan els republicans desembarcaren a Manacor? Matas ha de recuperar la mesura per acarar el futur amb intel·ligència. I si Rajoy el fa ministre, ha d'aportar la saviesa perifèrica per fer entendre als centralistes què és de bon de veres Espanya, com es pot dissenyar un ideal comú de convivència i com es pot construir un projecte de consens i respecte en què es foragitin per sempre els visceralismes, els odis i la intolerància. L'antítesi del concepte «quinta columna» es diu democràcia.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.