algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Per una Mallorca més ben protegida (i II)

Què n'hem de dir d'aquest altre projecte substitut que, segons s'afirma, afecta els banys d'aigües termals de sa Font Santa?

Hem de recordar que el Consell de Govern de dia 28 de juliol de l'any 2000 va aprovar que els espais des Trenc i es Salobrar de Campos -a l'interior dels quals es troben aquestes instal·lacions privades d'aigües termals- passaven a integrar-se dins la xarxa europea Natura 2000. Es tracta d'unes instal·lacions situades dins un lloc d'interès comunitari europeu, dins una zona europea d'especial protecció per a les aus, dins una àrea natural d'especial interès per a Europa. Amb la normativa vigent, quina autoritat pot esdevenir competent per autoritzar obres d'ampliació o de modificació de les construccions existents en una zona de tan alt grau de protecció?

Ni l'Ajuntament de Campos, ni el CIM, ni el Govern no poden actuar contra la llei. Poden afanyar-se a modificar-la, sí. Però sempre n'hauran de donar les explicacions pertinents a la ciutadania, si volen actuar democràticament.

Hauran d'explicar -també als nivells institucionals comunitaris europeus- per quins motius volen modificar unes lleis que protegeixen aquest territori. Quin interès tenen a promoure i acceptar l'inici d'un tràmit orientat a modificar aquest alt grau de protecció. Quina casta d'interessos hi volen defensar, de caràcter públic o privats?

En ser unes obres que afecten diverses àrees de l'acció de govern, toquen molt directament l'àrea sanitària: cures terapèutiques en banys d'aigües termals. S'haurà d'aclarir, per exemple, si queden o no queden incloses dins l'àmbit d'aplicació de la Seguretat Social, per al conjunt de la ciutadania, o si solament queden reservades a la gent que se les pagarà de la seva pròpia butxaca.

Des d'Esquerra Republicana, continuam considerant que val la pena treballar intensament per protegir i conservar el nostre territori; molt més que per construir-hi i destrossar-lo.

Continuam formulant preguntes parlamentàries a la Cambra europea, perquè hi quedi ben aclarit tot allò que hi ha qui s'afanya a presentar-ho en embolics massa embullats.

Com hem fet amb la zona de Campos, també volem saber si les modificacions del pla director sectorial de carreteres que ha emprès el Consell de Mallorca són conegudes per la Comissió europea; si aquesta té previst d'emprendre-hi cap casta d'acció o iniciativa; i si comparteix amb nosaltres l'opinió segons la qual es tracta d'un pla que comporta una agressió i un atac directe al Tractat de Niça.

No s'ha d'oblidar que són unes modificacions que permeten construir, a l'illa de Mallorca, una autovia d'Inca a Manacor; dues autopistes d'Inca a sa Pobla i de l'Arenal a Llucmajor; l'ampliació d'un tercer carril a l'autopista de Palma a Inca; l'ampliació del segon cinturó de Palma i el desdoblament de la carretera de Palma a Manacor. Quasi res. Així i tot figura al BOIB 141 de dia 11 d'octubre passat, i no s'hi considera necessària cap mena d'avaluació d'impacte ambiental!

Dimarts, dia 25 de novembre, festa de Santa Catalina i Dia Internacional de Lluita contra la Violència masclista, un bon grapat de gent mallorquina farem costat a l'eurodiputat d'ERC, Miquel Mayol. Ens farem presents a Brussel·les, on feim comptes lliurar la nostra denúncia expressa davant la presidència de la Comissió Europea, com a continuació de la sèrie de preguntes parlamentàries que ja hem presentat a la Cambra europea. Tenim el ple convenciment de ser-hi ben rebuts:

«Mallorca serà esquerra o, com diuen, no serà. I serà republicana, si amb Europa vol estar. I ha de ser ben catalana, si en aquest món vol pintar qualque cosa molt més sana que ser un apèndix castellà».

Cecili Buele i Ramis, secretari d'Organització d'ERC a Ciutat de Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.