algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Reunió a quinze

Avui tots els ministres d'Afers Exteriors i de defensa de la Unió Europea estan concentrats a Brussel·les per posar-se d'acord en el que pensen sobre l'Iraq. Hi ha altres assumptes a tractar, és cert, però demà el Secretari d'Estat dels Estats Units, Colin Powell, arriba a la ciutat, i els ministres volen estar preparats i més o menys units abans de repassar amb ell les seves preocupacions.

Serà la primera oportunitat per sentir en detall quins són els comptes de Washington per al retorn del poder als iraquians, i la primera ocasió en què els francesos, alemanys i belgues es veuran reivindicats en la seva demanda que els iraquians tornin governar ca seva amb la màxima rapidesa. Tots els ministres europeus també van empesos per l'atac que hi va haver la setmana passada en què moriren 17 carabinieri italians. Segons el primer ministre belga, Guy Verhofstadt, ara veuen que és necessari apropar posicions amb els americans per acabar amb aquesta guerra.

No és justificat continuar deixant en mans dels americans i anglesos tota la responsabilitat pel que passa a Bagdad. És Silvio Berlusconi, que aquest semestre ha exercit de president de la Unió Europea, qui ha convidat Powell a Brussel·les, i serà un dels que té més interàs a demostrar que Europa i Estats Units treballen junts per solucionar la crisi iraquiana, si més no, per calmar la crítica a ca seva per haver enviat soldats a Iraq. Però tots els altres governs de la UE comencen a veure que el corrent ha canviat, que fins i tot ha canviat per a alguns dels caps pensants de Washington, i que convé aprofitar el moment per canviar de missatge que es transmet des d'Europa.

Javier Solana, l'Alt Representant de la UE per a les Relacions Exteriors, deia que és el moment per canviar d'orientació. Podem esperar que a partir d'ara els francesos i els alemanys se sentin més segurs per parlar en nom d'Europa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.