Anava o tornava, amb el temps comptat, d'una entrevista amb polítics o d'una visita a peu d'obra i s'ha aturat uns breus moments a la tertúlia. Era quan comentàvem amb poc entusiasme que la qualitat del concert del violoncel·lista Rostropòvitx i el director Luis Cobos, en el Teatre Reial de Madrid, quedà obscurida per la presentació en societat de Letizia Ortiz, la promesa del príncep Felip de Borbó. Però l'arribada d'en Pere Ferrà, amic de fa molts anys, donà un gir immediat a la conversa. És el president de l'Associació de Constructors de Balears i ho continuarà essent, si més no, fins a les properes eleccions, que seran el gener de l'any que ve.
-De vegades em deman per què no sonen tant els noms importants de la construcció com els de l'hostaleria.
-En els mitjans de comunicació, es confonen dues activitats diferenciades: constructor i promotor. Un constructor és una persona que exerceix un ofici al servei de la societat civil. Anam a fer obres on ens criden i tant ens poden cridar particulars, els hotelers per exemple, com l'Administració. Promotor ho podries esser tu, que t'has fet ca teva amb una reforma. Promotor seria el que construeix o rehabilita per al seu propi ús o per vendre. I, naturalment, hi ha qui fa les dues coses i és a la vegada constructor i promotor.
En Pere, nascut a Palma el 1941, no serà gens jove quan jo sigui vell. Dins la seva tradició familiar culminen de moment tres generacions dedicades a la construcció, amb un total de 108 anys de llinatge professional, una cosa semblant al que Carlos Barratitulava «Apellido industrial» en un dels seus poemes.
-Es parla molt de doblers, en el teu domini, encara que no se'n mouen tants com en l'hostaleria, sembla...
-El nostre negoci no funciona mitjançant percentatge. El constructor obté el benefici, el guany, a partir del volum de facturació. Dins l'hostaleria funciona d'una altra manera, tenen dues formes diferenciades de rèdit: la més visible consisteix en l'explotació de les instal·lacions i la segona, a partir de la revalorització del seu patrimoni.
-Es comenta sovint que així com el negoci del turisme té uns caps visibles, coneguts per tothom, en la construcció ningú no sap massa qui són els importants...
-Sí, home, tot depèn d'on un es mogui. Mira, en el gremi tenen força: Dragados, que abans es deia Dragados y Construcciones, i que recentment s'han associat amb en Florentino Pérez, com tu saps president del Reial Madrid...
-Del que jo sé o no sé, tu no te'n confïis gaire, com més vell em torn més grans veig les meves llacunes...
-No et preocupis, Jaume; si no ho saps tu, els teus lectors és ben segur que ho saben. Després, empreses importants entre nosaltres són també: Llabrés Feliu, Tomeu Estelrich, Bartolomé Ramón, GOCCISA, Pedro Siles. Però, naturalment, són constructors d'àmbit local en tant que els hotelers forts mallorquins tenen projecció internacional.
-Es pot parlar també d'un lobby de la construcció?
-Jo diria que no. Defensam els nostres interessos, ara enfront de moratòries o prohibicions de treballar a l'estiu per la contaminació acústica. Som, però, com a grup, apolítics. Hi ha associats del PP, del PSOE, del PSM i de pertot.
-Per acabar, Pere, es pot continuar parlant de creixement sostenible?
-No ho sé contestar. Crec que és un debat obert que han de resoldre els tècnics i no els polítics. De manera directa o indirecta, hi ha 120.000 famílies que viuen de la construcció. No és palla d'ordi...