algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Lluitar pel REB

El president Antich ha decidit presentar batalla per aconseguir l'aplicació de la Llei de Règim Especial per a les Balears (REB), que va ser aprovada solemnement per les Corts a Madrid fa quasi un lustre i que no s'ha acomplit. Antich ha entès que les declaracions irades i l'apel·lació al victimisme serveixen al cap i a la fi de molt poc. Així, de manera inexorable, s'acosta l'hora de la batalla judicial. Però abans s'esgotaran totes les vies. I la primera és l'entrevista que mantindran, probablement el pròxim setembre, el president Antich i el nou ministre central del ram, Javier Arenas Bocanegra. Si el llogater del Consolat albira un nou tarannà i estil en les paraules d'Arenas Bocanegra, és possible que congeli el recurs davant la justícia. Però si el ministre fa d'emulador d'Àlvarez Cascos amb la presa de pèl del conveni de carreteres, ja no quedarà un altre camí que el judicial. Lògicament amb prèvia consulta a la resta del Pacte de Progrés i amb l'aprovació de la mesura per part del Consell de Govern.

L'aplicació del REB, que ve a pal·liar els entrebancs i la discriminació que pateixen les Balears a causa de la seva insularitat, implica un guany de més de mil milions d'euros per a un país que tradicionalemnt ha patit una espoliació fiscal immisericorde.

És molt important que els jutges hi diguin la seva. No es tracta de tornar la pilota al PP, que ha presentat sonats recursos contra les lleis de l'ecotaxa i de comerç aprovades pel Consell de Govern. L'important, en el fons, és saber si l'Estat espanyol és veritablement plural. No es pot consentir en democràcia que Madrid bloquegi els projectes de les comunitats que voten de manera diferent al que comanda a les rodalies del Manzanares. Tolerar això es doblegar-se al centralisme més fosc i «convidar» la gent que voti a les autonòmiques «Marca Moncloa» per així assegurar-se una mica de pa i sal.

Això és el que han d'analitzar els tribunals. L'incompliment d'una llei genera inseguretat jurídica i olor de paper mullat. I si les Balears volen que l'espoliació fiscal que pateixen no sigui tan vergonyosa, han de començar per vèncer la guerra del REB amb totes les armes legals que tenguin a la seva mà. I també apel·lant al poble. El pròxim 29 d'octubre, 25è aniversari de la primera gran manifestació per l'autogovern, és una excel·lent oportunitat per fer realitat aquesta apel·lació.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.