algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°
13°

Cursets de turisme

Pensava que les classes magistrals de turisme, les que ens ha oferit aquest estiu el sr. Piñero, propietari de Soltour, ja havien acabat. Els ciutadans d'aquests illes mai no podrem agrair el curset gratuït, del qual només ens ha faltat un certificat, al més pur estil de formació per correspondència. El títol podria dir: Ha superat amb èxit el curs «la importància del turisme», organitzat pels propietaris del negoci.

Però resulta que el curs continua. I que l'empresari Miquel Fluxà ha estat l'encarregat d'explicar al poble l'assignatura «la culpa la té el Govern».

Potser algú hagi convençut els empresaris que amb un govern del PP les coses els anirien millor, ara, vos ben assegur que un home de la intel·ligència de Miquel Fluxà no es creu en absolut que uns milers de turistes menys als hotels tenguin a veure amb una determinada política turística.

Els empresaris, com el sr. Fluxà, saben perfectament que la davallada turística s'ha produït a tot el món. Que la recessió d'un dels països que més viatgers genera al Mediterrani, Alemanya, afecta totes les destinacions, i que de les espanyoles, Balears és la que ha baixat menys en nombre de visitants totals.

També saben prou que mentre posen el crit en el cel per un impost d'un euro diari sobre les estades, les taxes aeroportuàries, els costos sobre el combustible i altres impostos fan que un paquet turístic de vol i hotel des d'Espanya a l'estranger pugui incrementar-se uns 20 o 30 euros. Sota el títol genèric de «taxes no incloses», els operadors cobren quantitats molt superiors a l'ecotaxa. Et donen la sorpresa en el moment de pagar, i no he sentit cap empresari turístic protestar per això.

També saben els empresaris, el que passa és que no ho diuen o ho fan amb la boca petita, on es fiquen milers de turistes a Balears. Especialment famílies de mitjà i alt poder adquisitiu: a l'oferta il·legal. El creixement de places no legals els darrers anys, amb el cost ambiental, paisatgístic i social que tenen ha estat de l'ordre de 40 mil cada any. I no hem sentit cap veu hotelera en contra d'això. Aquests darrers tres o quatre anys de desastre urbanístic, els hotelers han hagut de contractar mà dobra no qualificada perquè bons professionals del turisme han anat a treballar a la construcció, ja que «pagaven més». Hi ha millor exemple d'economia especulativa que faci malbé el turisme?

Els hotelers haurien d'analitzar una mica millor el seu entorn. Resulta que una de les polítiques que més els agrada és Margarita Nájera, quan el municipi de Calvià ha estat aquests darrers anys un dels líders en la destrucció de territori per a desenvolupar el turisme residencial. (Per cert, enhorabona, Margarita, més llicències a Costa d'en Blanes). I mentres Calvià fa la competència als hotels amb xalets i apartaments, a Espanya, Matas és l'encarregat de subministrar aigua al llevant i al sud per als desenvolupaments turístics.

Per tant, els hotelers de Balears podrien deixar de banda el tòpic 2.002, «els alemanys van a Turquia», i veure qui els fot des de dins.
Potser alguns empresaris han oblidat que els ciutadans d'aquesta terra som pacífics, però no beneits. I sabem que el 80% per cent del PIB de Balears el genera el sol quan surt cada matí. Mentre els hotelers s'omplen la boca del «know-how» del sector, uns altres hotelers, sense pagar cap impost, sense oferir cap servei més que un anunci al diari o internet i una clau, comercialitzen amb èxit aquestes places de xalets i apartaments als països d'origen. Per tant, per què no pensar com recuperar aquests turistes que troben millor no rebre cap servei que rebre el servei d'un hotel?

Per què no enfocar correctament el paper de lobby i forçar el Govern a regular millor aquesta oferta?
Per què no deixar de ser un instrument de l'oposició i reflexionar de manera rigorosa sobre el millor futur per a aquesta terra?

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.