algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
17°

Hi ha violències dolentes i n'hi ha de bones?

El temps de l'esclavitud, qualsevol persona de bé trobava ben normal que a un negre li entaferrassin una pallissa amb motiu o sense: allò no era una persona; era un simple esclau de no"res. Ara bé: atupar un blanc, ja feia més lleig, era més delicat. L'agressor podia cometre una injustícia o fins i tot un delicte, si no hi havia prou motiu.

Sembla mentida, però avui, al segle XXI, passa ben igual a nivell col·lectiu amb l'ús de la violència i la seva apologia segons si el qui la practica o la consent és un poble amb Estat o sense. Mirau com, al Pròxim Orient, quan els palestins assassinen civils israelians són "i jo també ho trob" uns terroristes. Ara bé: quan és Israel el qui fa una matança de civils palestins, només sentiu a dir que es tracta d'una «acció militar». Ben igual passa a Turquia, on l'Estat extermina els kurds igual que matar mosques i no sentiu parlar de terrorisme turc a ningú. Ara bé: imaginau"vos que els exterminats fossin la comunitat turca, que té Estat. Llavors sí que sentiríeu parlar de terrorisme kurd a les totes.

Amb l'assumpte del silenci davant la violència ens trobam igual: no és igual si el grup que assassina i calla té Estat o si no en té. Espanya fa bé de voler abolir els partits que, de paraula o amb el silenci, donin a entendre que els agrada l'ús de la violència contra les persones com a mètode per aconseguir uns determinats objectius polí tics. Ara bé, jo, fos d'Espanya, miraria de ser coherent i procuraria il·legalitzar també els partits que donin suport a una Constitució que encomana a la violència militar, i no a la voluntat popular, la perpetuació d'unes determinades fronteres. Jo procuraria abolir els partits que es neguin a condemnar la dictadura franquista. Jo procuraria abolir també els partits dels successius governs que se són negats a demanar disculpes per l'assassinat del president Lluís Companys, duit a terme gràcies a la col·laboració entre l'Alemanya d'en Hitler i l'Espanya d'en Franco. Per cert, Alemanya sí que n'ha demanades, de disculpes, a Catalunya. Jo procuraria abolir els partits que callen davant el fet que Espanya exporti armes a països tan bons al·lots i pacífics com Israel. Jo aboliria, també, els partits que callen davant el consentiment per part del Govern espanyol (consentiment no: celebració oficial cada 12 d'Octubre) de l'Holocaust més gros de la Història de la Humanitat: el «descubrimiento» d'Amèrica i el consegüent extermini de 80 milions d'indígenes. Un extermini que encara no ha acabat a segons quins estats hispans com Guatemala, Honduras, El Salvador o Perú. O és que les morts de les víctimes d'en Franco, d'en Lluís Companys, dels civils palestins, o dels indígenes d'Amèrica tenen més passada, són més poca cosa, que les morts de les víctimes dels grups terroristes?

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.