algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

La recuperació econòmica

Els indicadors apunten una recuperació econòmica a partir de la tardor. Als Estats Units es considera que el punt més baix de la crisi ja està superat i que aquesta perspectiva de reactivació es començarà a notar en pocs mesos. Això vol dir que el pessimisme existent en l'actualitat a les Balears, sobretot en el nucli dirigent del seu monocultiu turístic, es començarà a esvair a finals d'any per la força dels fets. Mentrestant, ens queda per endavant un 2002 incert en el qual les anàlisis de Sa Nostra i la UIB indiquen que el creixement serà del dos per cent. És cert que es tracta d'una pujada molt moderada si la comparam amb els índexs «japonesos» de fa poc anys. Però també s'ha de pensar que aquell ritme era insostenible i fins i tot nociu per a les Balears. Recordem el desaforat boom de la construcció i els seus preus dignes de Mònaco o Luxemburg. Pensem també en unes infraestructures incapaces de suportar tanta acceleració i, com a conseqüència, la pèrdua de prestigi de les Balears davant els mercats emissors.

Des d'aquesta perspectiva, la «minicrisi» del 2002 es pot considerar fins i tot beneficiosa. Per molt que s'hagin de contemplar llàgrimes d'hotelers en l'any de l'aplicació de l'ecotaxa, allò cert és que les perspectives parlen d'un altre estiu farcit de turistes. I la recuperació, tal com ha assenyalat la Banca March, es farà palesa també a les Balears a partir de la pròxima tardor, quan es comencin a formalitzar les contractacions turístiques del 2003. Allò segur és que els atemptats de l'11 de setembre, lluny d'aprofundir en la crisi que es veia venir, en realitat l'ha mitigada en el conjunt de l'economia mundial. S'han cuirassat tant els indicadors més importants, començant pel preu dels doblers als Estats Units, que la reactivació arriba abans del que estava previst i quan encara no s'ha superat del tot l'encalentiment del darrer lustre.

Dins aquest marc de relatiu optimisme, basta veure com a Mallorca, malgrat el pessimisme dels promotors i la vigència de la moratòria, es continua construint a tot ritme. Basta veure aquesta empenta per entendre que el mercat continua endavant sense por de recessions. I aquest és el segell de la bona salut econòmica.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.