algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.53°

Jesús, Déu meu Sr. Acebes!

Que queda de bé això de «una carta de los Derechos del Ciudadano ante la Justicia»! Que ho estarà de contenta tota la gent que per sort o per desgràcia ha d'acudir als Jutjats! No he pogut llegir, encara, tota la carta d'aquests drets, però crec que en puc tenir una lleugera idea després d'haver llegit la notícia als diaris i sentir-la als noticiaris de la ràdio; i per tant, crec, si no vaig errat, que un dels punts es refereix a la informació a la qual té dret el ciutadà; un altre al llenguatge comprensible de les resolucions judicials, i un altre, a la puntualitat als actes judicials... I així fins un total de 41 Drets. Però bono, Sr. Acebes i per què no predicam amb l'exemple? No és bo començar la casa per la teulada!

Crec que hauria de començar per informar els ciutadans amb un llenguatge comprensible que, per exemple la puntualitat que vostè predica no és possible, ja que el seu Ministerio de Justicia, ha dotat els jutjats d'una xarxa informàtica totalment obsoleta i amb un programa del temps de na Maria castanya. Que quan el funcionari ha de menester informar-se sobre qualque tema d'aquest programa ha de telefonar a Madrid, allà li diuen que s'ha de posar en contacte amb una gerència de Palma, a la gerència li diuen que això és problema de l'equip d'informàtics i aquest equip, finalment, li diu que això és cosa de Madrid i que ells no poden fer-hi res.

Sr. Acebes: Per favor, informi els ciutadans, amb un llenguatge comprensible, i digui'ls que la puntualitat a la qual tenen dret no és possible, avui en dia, ja que els edificis dels jutjats no disposen de les infraestructures necessàries; que no es compta amb les Sales de Judicis suficients per celebrar-los; que edificis com el dels jutjats d'Inca, per exemple, on hi ha quatre Jutjats, només tenen dues Sales de Vistes. Això suposa que cada jutjat només diposa de 2 dies i mig a la setmana per celebrar judicis i, si tenim en compte que a Inca els jutjats són mixtos "o sia que tenen jurisdicció civil i penal", resulta que només es poden celebrar judicis penals UN dia a la setmana i que només es disposa d'UN altre dia per les vistes civils. Ja no parlem de si un ciutadà vol esser informat en català, això sí que ho és de difícil! És quasi bé impossible trobar qualque informació, escrit, diligència etc, en català. Entre d'altres, perquè els ordinadors no ho permeten. Això, si no t'obliguen a parlar en castellà. "Qui és el «guapo» que és capaç de parlar de l'Estatut d'Autonomia o de cualsevol Dret al Jutge que et diu: «hable en castellano» o, en el millor dels casos: «por favor, hable en castellano» i que alhora és la persona que t'ha de jutjar?

És ben segur, Sr. Acebes, que el llistat de deficiències que avui en dia hi ha a l'administració de Justícia en general i als Jutjats en particular és ben llarga i ben segur que tendria més de 41 punts. De què serveix tenir un llistat de Drets que a la pràctica hi ha molta dificultat per exercir-los? Jesús, Déu meu!, si aquesta Carta de Drets només és per fer guapo, per quedar bé o per sortir als diaris... ja està bé així.

S. R. M. Selva.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.