algo de nubes
  • Màx: 18.92°
  • Mín: 8.69°
18°

Un discurs integrador

Dos eixos determinen el discurs d'ahir del president Antich en el solemne acte d'entrega de les medalles i els premis de la Comunitat Autònoma. Per un costat, el refermament del seu nacionalisme, amb una sentida apel·lació als valors inalienables arrabassats el 1715, perduts per «dret de conquesta» després «d'un acte violent». I per l'altre, una crida al diàleg i a la construcció del país que, enguany, té una significació molt més gran a causa dels problemes que suporta el Consolat per la indignació hotelera davant la imminent aplicació de l'ecotaxa.

Antich fou hàbil i es presentà com el president de tothom i no d'una part de la societat. Dos eixos del seu discurs ho deixen molt clar. Primer, la defensa del positivisme ideològic i pràctic com a forma essencial de l'acció política: «Si preval la cooperació sobre la divisió, si sumam i multiplicam en lloc de dividir, anirem per bon camí». I també en afirmar: «L'autoestima, la fortalesa d'un país, no es construeix amb la premissa de cadascú per ell, sinó amb la col·laboració i l'esforç conjunts».

El destinatari global d'aquestes paraules és el poble balear però, sobretot, és l'estructura empresarial que ha crescut de manera espectacular els darrers quaranta anys però que encara no s'ha integrat del tot en l'interès general. Antich no demana heroïcitats ni voluntarismes a ningú. El que sí vol és un tronc comú que creixi en la mateixa direcció i el mateix sentit, i seny de país: «M'agraden els arbres que creixen lentament. L'alzina, per exemple. No hi ha millor bosc a les Balears que els alzinars».

Aquest nord compartit, l'enfilall d'esforços que promou Antich, té un objectiu essencial del qual depèn el futur immediat del país: «De què servirà tenir millors estadístiques de creixement si acabam convertint les Balears en un territori inhabitable? Creu algú que viurem millor si posam 100.000 cotxes més a les nostres carreteres».

Els que ara han de fer aquesta mateixa reflexió són els hotelers. Ells no perdran en l'ecotaxa, sinó que hi faran una gran inversió perquè els seus clients puguin gaudir d'un país equilibrat que, qualque dia, pot ser un dels millors del món en qualitat de vida. El missatge és clar. Ara només manca que el sector turístic ho entengui i el faci seu.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.