algo de nubes
  • Màx: 20.14°
  • Mín: 12.82°
20°

Confraria de Sant Jordi

Benvolgut Sr. Director: En relació a diverses informacions i opinions aparegudes en els mitjans de comunicació referents a la Confraria Balear de Cavallers de Sant Jordi, volem ressaltar que: la Confraria Balear de Cavallers de Sant Jordi és una entitat enfocada al segle XXI; està formada per persones a les quals agrada el cavall, i especialment el cavall mallorquí, que només té actualment uns 120 exemplars censats oficialment (del total de 12.000 cavalls que existeixen ara a les Illes Balears); vol arrelar la tradició ancestral del cavall de les Illes Balears incorporant elements tradicionals: xeremies, fona balear, falconeria, amb la raça mallorquina de cavall (a Mallorca) i la raça menorquina (a Menorca); ha publicat l'any 2001 el Llibre de Cavalleria de les Illes Balears com un compendi per posar a l'abast de tothom la cultura balear del cavall, ja que fins ara no existia una obra d'aquestes característiques; ha recuperat la sella mallorquina, amb elements tradicionals i moderns; el símbol de Sant Jordi és universal, es troba arreu d'Europa i Àsia menor, i no és patrimoni exclusiu de cap entitat, institució ni societat.

L'antiga Confraria de Sant Jordi de Mallorca va ser fundada l'any 1460 i abolida el 1778, i tenia com a finalitats: "festejar a Sant Jordi
"entrenament militar
"ajuda mútua
"festes per la monarquia
"defensar fins a la mort el misteri de la Immaculada Concepció.
I els membres eren «aproximadament la meitat nobles, i la resta cavallers i ciutadans militars... els ciutadans per raó del seu llinatge i per raó de mèrits propis, els legistes i els doctors en medicina», segons P. de Montaner (Una conspiración filipista, pp. 70"71).

Per tant, la confraria no era exclusiva de la noblesa, tal com també corrobora J. Ramis d'Ayreflor, quan diu que «podien ingressar a la Confraria de Sant Jordi tots els cavallers i ciutadans que ho sol·licitassin... sense que prèviament haguessin de fer cap prova de noblesa» (Alistamiento Noble de Mallorca, pp. 26"27).

L'actual Confraria Balear de Cavallers de Sant Jordi va ser fundada l'any 1997, com a entitat sense ànim de lucre, inscrita al Registre d'Associacions del Govern de les Illes Balears amb el núm. 3.502, i té com a finalitat: a) fomentar la tradició i la cultura balear del cavall b) afavorir la preservació de les races balears de cavall c) divulgar el patrimoni balear del cavall d) editar el Llibre de Cavalleria Balear, publicat l'abril del 2001.
Els membres poden ser qualsevol persona «normal i corrent» que faci acceptació dels estatuts i pagament de la quota anual.
Ben atentament,

Miquel Àngel Serra Sintes, president Confraria Balear de Cavallers de Sant Jordi. Sa Coma, Sant Llorenç.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.